Berlusconiho firma musí zaplatit odškodnění přes půl miliardy eur

Milánský soud Berlusconiho rozhodně nepotěšil.

Milánský soud Berlusconiho rozhodně nepotěšil. Zdroj: wikimedia.org

Odvolací soud v Miláně dnes odsoudil firmu Fininvest, která patří italskému premiérovi Silviu Berlusconimu, k zaplacení odškodného 560 milionů eur (13,5 miliardy korun) společnosti CIR. Původní rozsudek z roku 2009 stanovil odškodné 750 milionů eur (18,1 miliardy korun). Napsala to agentura AFP.

Fininvest získala na základě soudního rozhodnutí v roce 1991 obří vydavatelství Mondadori, o které měla zájem i mediální skupina CIR patřící Carlovi de Benedettimu. Později se však ukázalo, že Berlusconiho právník uplatil soudce. Ten byl již ve zvláštním procesu odsouzen za korupci.

Premiér podle verdiktu milánského soudu z října 2009 nese jako ředitel společnosti za korupci odpovědnost. Podle italského deníku Corriere della Sera bude kompenzace zaplacena během několika dní.

Firma se ale pravděpodobně znovu odvolá, čímž by se případ dostal před nejvyšší italský soud. Berlusconi se tento týden pokusil v parlamentu prosadit opatření, které mělo až do finálního soudního verdiktu odložit nařízené kompenzace přesahující 20 milionů eur. Nepodpořily jej ale ani koaliční strany.

Berlusconi v poslední době čelí řadě soudních procesů. Například v květnu vypovídal v procesu Mills, v němž je obviňován z toho, že v roce 1997 dal svému právníkovi Davidu Millsovi za falešné svědectví ve dvou procesech z 90. let úplatek ve výši 600 tisíc dolarů. Největší pozornost nyní poutá jeho sexuální skandál zvaný Rubygate, ve kterém je podezřelý z placeného sexu s nezletilou dívkou.