Berlusconiho strana se vrátila k původnímu názvu, rebelové na sjezd nedorazili

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi Zdroj: ctk

Strana bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho Lid svobody (PdL) se dnes na sjezdu vrátila ke svému původnímu názvu Vzhůru Itálie. Kontroverzní politik odštěpence v čele s ministrem vnitra Angeline Alfanem vyzval ke spojení sil pravého středu proti levici. Alfano v pátek vytvořil odštěpeneckou frakci v hnutí PdL a oznámil vznik formace Nová centristická pravice.

Na dnešním sjezdu Berlusconiho pravicové formace stovky delegátů jednomyslně schválily říjnový návrh předsednictva strany vrátit straně původní název. „Mám radost z této jednomyslnosti a věřím, že je to dobré znamení pro toto dobrodružství svobody, za jehož obranu jsme se v tomto hlasování všichni společně zasadili,“ prohlásil Berlusconi za potlesku zhruba 600 stranických funkcionářů. Se stranou Vzhůru Itálie Berlusconi v 90. letech vstoupil do politiky a slavil s ní velké úspěchy.

Stranická vzpoura proti Berlusconimu vypukla koncem září, když vůdce strany inicioval demisi pěti ministrů PdL s cílem oslabit kabinet a následně i chtěl, aby vláda nedostala důvěru. Přál si vyvolat předčasné parlamentní volby kvůli tomu, že jemu samotnému hrozí vyloučení z horní komory za trest, který mu uložil soud za daňové úniky. Senát by měl o Berlusconiho vyloučení hlasovat 27. listopadu.

Alfano s dalšími stranickými kolegy Berlusconiho návrhy odmítl a vyzval k podpoře Letty. Kabinet pak Berlusconimu navzdory ustál hlasování o důvěře v parlamentu díky podpoře desítek zákonodárců Pdl.

Sedmasedmdesátiletý Berlusconi dnes vyzval odštěpence, aby alespoň společně podporovali středopravou bázi a postavili se společně proti soupeřům z levého středu.

Skupina kolem Alfana se už dnešního sjezdu neúčastnila. Patří k ní zhruba 60 zákonodárců, z toho 30 až 37 senátorů a 23 až 26 poslanců. Nynější vládě velké koalice v čele s premiérem Enrikem Lettou by to mělo zajistit většinu.

David Klimeš: Hořká pomsta Berlusconiho