Bersani bude bojovat o křeslo italského premiéra

Pier Luigi Bersani

Pier Luigi Bersani Zdroj: Reuters

Šéf italské Demokratické strany Pier Luigi Bersani má slibně nakročeno k postu budoucího premiéra. Zvítězil v primárkách levicové partaje, která pár měsíců před volbami vévodí průzkumům. Protivníkem jednašedesátiletého bývalého komunisty a praktikujícího katolíka v rozhodujícím souboji o post volebního lídra byl starosta Florencie Matteo Renzi. Sedmatřicetiletý politik kampaň založil na volání po nové dynamické generaci v čele strany. Porážku uznal.

Hlasování, jež rozhodne o nástupci předsedy úřednické vlády Maria Montiho, se zřejmě uskuteční v březnu. Nový premiér bude muset pokračovat v provádění reforem, které mají vyřešit hospodářské problémy země. „Musíme vyhrát, ale nesmí to být za každou cenu. Nemůžeme zvítězit vyprávěním pohádek, protože tak se stejně nedá vládnout,“ řekl Bersani svým příznivcům po úspěchu v primárkách. Prohlásil, že pokud se stane premiérem, bude jeho hlavní starostí tvorba nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti v zemi nyní přesahuje jedenáct procent.

Politik se zavázal respektovat závazky fiskální disciplíny dané evropským partnerům, na druhé straně ale odborům slíbil snížit dopad úsporných opatření na obyčejné pracovníky a důchodce. Plánuje poslílit protikorupční opatření a zvýšit vliv státních institucí.

Monti, kterého upřednostňují byznysmeni, kandidovat nechce. Nevylučuje však, že se vrátí, pokud volby nebudou mít jasného vítěze. Spekuluje se, že by se o post premiéra opět mohl ucházet Silvio Berlusconi. Nemá ale moc šancí. Zatímco demokraté sbírají v průzkumech kolem třiceti procent hlasů, jeho roztříštěná partaj Lid svobody necelou polovinu. Pravice ani není jednotná v tom, zda uspořádat svoje primárky. Ve hře je i možnost, že Berlusconi založí nové uskupení.

Větší nebezpečí pro Bersaniho tak zatím představuje komik Beppe Grillo, jehož populistické Hnutí pěti hvězd má podporu téměř pětiny voličů.