Bersani má sice mandát, ale chybí mu spojenec

Pier Luigi Bersani

Pier Luigi Bersani Zdroj: ctk

Italský prezident Giorgio Napolitano oficiálně pověřil lídra levice Piera Luigiho Bersaniho sestavením vlády, jeho šance dát dohromady funkční kabinet přitom zůstávají malé. Stále reálnější je, že země bude muset uspořádat nové volby. Šéf pravicového bloku Silvio Berlusconi svým příznivcům o víkendu řekl, že je na ně připravený.

Napolitano si je vědom toho, jak zemi, jež potřebuje dokončení základních reforem, politická nejistota škodí. Předseda Demokratické strany (PD) by ho měl o svém zdaru či neúspěchu při hledání koaličních partnerů informovat co nejdříve. Bersani, který nemá dostatek křesel v horní komoře parlamentu, zřejmě stále doufá, že se mu podaří ke spolupráci přimět Beppeho Grilla a jeho populistické Pětihvězdičkové hnutí. Představil proto omezený reformní program, který by měl být schůdný pro všechny partaje. Komik ale dal opakovaně najevo, že nechce jít do koalice s žádnou tradiční stranou, je maximálně ochotný podpořit jednotlivé zákony.

Spojenectví s Berlusconim Bersani dosud odmítal. Mediální magnát ale míní, že má v podstatě jen dvě možnosti: buď se na něj levice obrátí, nebo půjdou Italové znovu k volebním urnám. „Pokud Bersani bude trvat na špatném směru, mohl by Itálii dostat do vážného nebezpečí. Nečeká nás vláda, ale skok do tmy,“ prohlásil v pátek v televizi. Varoval přitom, že úspory obyčejných lidí mohou být ve stejném ohrožení jako na Kypru.

V sobotu pak šestasedmdesátiletý politik ověnčený řadou skandálů uspořádal v centru Říma mítink. „Všichni jsme připraveni na další předvolební kampaň a tentokrát vyhrajeme,“ promluvil k tisícům shromážděných lidí. Bersani je ale v těžké pozici. Proti alianci s Berlusconim je mnoho členů jeho partaje. Obávají se reakcí voličů, zvlášť když by takto vzniklá vláda neměla perspektivu příliš dlouhého trvání. Už samotný nepřesvědčivý volební výsledek přitom ve straně povzbudil volání po výměně vedení.

Lídr PD ještě spoléhá na to, že by mu mohlo pomoci jednání s odbory a dalšími skupinami. Nebyl zatím ale schopný říci, jak dlouho bude jeho pokus o sestavení vlády trvat. Země přitom není jen pod tlakem finančních trhů. Dohoda je potřebná i kvůli tomu, že Napolitanovi brzy vyprší volební období a parlament by měl do poloviny dubna odstartovat proces výběru jeho nástupce.

Soud odložen

Odvolací soud v Miláně o měsíc odložil projednávání případu expremiéra Silvia Berlusconiho, který se zodpovídá za daňové úniky ve své společnosti Mediaset. Důvodem jsou Berlusconiho údajné politické povinnosti v době, kdy se hledá způsob, jak sestavit novou italskou vládu. Další jednání se má konat 20. dubna. V kauze daňových úniků poslal soud první instance Berlusconiho loni na čtyři roky do vězení. Bývalý premiér chce v odvolacím procesu docílit toho, aby byl jeho případ předán jinému soudu v Brescii nedaleko Milána. Domnívá se, že k němu bude jiný soudce spravedlivější. V nejbližší době si má Berlusconi vyslechnout verdikt v mediálně nejsledovanější kauze Rubygate, kde je obžalován za pohlavní styk s nezletilou a zneužití pravomoci.