Bersani může ztratit všechno

Pier Luigi Bersani

Pier Luigi Bersani Zdroj: ctk

Chabé vítězství italské levice v předčasných volbách ztěžuje nejen jednání o vládě, ale podrývá i pozici Piera Luigiho Bersaniho. Hovoří se o tom, že by ho mohl ve vedení Demokratické strany (PD) nahradit starosta Florencie Matteo Renzi. Politik, jenž s Bersanim prohrál v loňských primárkách, je k sestavení vlády skeptický. Podle něj Italy brzy čeká nové hlasování.

Bersani ve středu svolal PD kvůli plánu vytvořit menšinový kabinet podporovaný Pětihvězdičkovým hnutím komika Beppeho Grilla. „Jsme připraveni navrhnout vládu změn založenou na základním programu,“ řekl a představil osm bodů, s nimiž chce předstoupit před zákonodárce. Zahrnují stimulaci hospodářského růstu, boj s nezaměstnaností, byrokracií a korupcí.

Lídr PD rozhodně vyloučil koalici s expremiérem Silviem Berlusconim, který má v současnosti jiné starosti. Milánský soud ho včera poslal na rok do vězení za vyzrazení úředního tajemství. Mediální magnát ale za mříže zřejmě nepůjde, dokud nevyčerpá odvolací možnosti.

Bersaniho sázka na komika, jenž jakoukoli formální spolupráci se zavedenými stranami vylučuje, je však velmi riskantní. Zpochybňuje ji i dosluhující premiér a pro Bersaniho jediný skutečně přijatelný spojenec Mario Monti. „S Pětihvězdičkovým hnutím je problém, zatím to ani vzdáleně nevypadá, že by bylo schopné dohody,“ uvedl.

PD sice schválila Bersaniho program takřka jednohlasně, v kuloárech se ale stále častěji zmiňuje Renziho jméno. Starosta před primárkami volal po nové dynamické generaci v čele strany. Nudná Bersaniho kampaň a nepřesvědčivý volební výsledek daly jeho snažení nový rozměr. Renzi sice ujišťuje o své loajalitě, zároveň ale tvrdí, že by se partaj z voleb měla poučit. Další primárky, z nichž vzejde lídr do nového klání, jsou podle něj nevyhnutelné.

Dopady výsledku voleb na rating

Ratingová agentura DBRS snížila úvěrový rating Itálie na stupeň A (low) z dosavadního stupně A. Přestože DBRS nepatří k hlavním ratingovým agenturám, stala se první agenturou, která snížila rating Itálie v reakci na výsledek parlamentních voleb. Roli ve snížení ratingu sehrálo i vysoké zadlužení. Trojice předních ratingových agentur Standard & Poor’s, Fitch Ratings a Moody’s Investors Service zatím Itálii ponechala rating dosavadní.