Biden slíbil rychlý zásah proti zneužívání střelných zbraní

Předehrami k volbám byla televizní střetnutí kandidátů na prezidenta i viceprezidentských kandidátů Joea Bidena a Paula Ryana. Současný viceprezident Biden ji opanoval energickým a agresivním výkonem, ve kterém často na republikánova tvrzení reagoval smíchem, ale i vypointovanými odpověďmi.  (Foto ČTK)

Předehrami k volbám byla televizní střetnutí kandidátů na prezidenta i viceprezidentských kandidátů Joea Bidena a Paula Ryana. Současný viceprezident Biden ji opanoval energickým a agresivním výkonem, ve kterém často na republikánova tvrzení reagoval smíchem, ale i vypointovanými odpověďmi. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Americký viceprezident Joe Biden přislíbil, že Bílý dům rychle omezí násilnosti spojené se střelnými zbraněmi. „Existuje dost široký konsenzus ohledně tří čtyř nebo pěti věcí v oblasti bezpečnosti palných zbraní, které by se měly udělat,“ prohlásil. Neuvedl však konkrétně, o jaké kroky by mělo jít.

Média už delší dobu zmiňují například zákaz prodeje útočných pušek a důraznější prověřování psychického stavu zákazníků, kteří si zbraně pořizují. Spekuluje se také o monitoringu prodeje a pohybu arzenálu prostřednictvím celonárodní databáze.

Očekává se, že Bílý dům své návrhy pošle do Kongresu krátce po inauguraci Baracka Obamy, která se uskuteční 21. ledna.

Biden včera ale pohrozil blíže neupřesněnými „exekutivními činy“, ke kterým by mohl prezident přistoupit, pokud by jeho záměr u zákonodárců narazil na odpor.

Viceprezident už také zahájil jednání s Národní asociací držitelů střelných zbraní a řetězcem Walmart, který je největším prodejcem zbraní ve Spojených státech.

Aktuální zpráva Národní výzkumné rady a Lékařského ústavu USA tvrdí, že ozbrojené násilí záporně ovlivňuje průměrnou očekávanou délku života. Na sto tisíc obyvatel v zemi připadá šest násilných smrtí. Mezi šestnácti vyspělými státy následuje Finsko s více než dvěma vraždami.