Biden: USA spolupracují s EU na dalších sankcích vůči Rusku

Americký viceprezident Joe Biden v Kyjevu

Americký viceprezident Joe Biden v Kyjevu Zdroj: ctk/ap

Spojené státy pracují se spojenci v Evropě na dalších sankcí vůči Rusku kvůli eskalaci konfliktu na Ukrajině. Řekl to při úterním telefonickém rozhovoru americký viceprezident Joe Biden ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi. "Představitelé mluvili o pokračující podpoře separatistů ze strany Ruska a zjevné eskalaci konfliktu za posledních několik dní," citovala agentura Reuters prohlášení Bílého domu.

Biden podle prohlášení řekl Porošenkovi, že Spojené státy jednají s evropskými představiteli o zavedení dalších sankcí vůči Rusku kvůli pokračující eskalaci konfliktu. Porošenko podle AP také řekl Bidenovi, že Ukrajina se snaží zorganizovat setkání, kterého by se zúčastnili zástupci separatistů, Ruka a Ukrajiny. Separatisté však účast odmítají.

Hovor mezi oběma představiteli přišel v době, kdy podle zdrojů americká vláda uvažuje o zavedení nových jednostranných sankcí proti Rusku. S jejich vyhlášením prý Washington chce vyčkat až na výsledky dnešního summitu EU v Bruselu, protože i tam může padnout rozhodnutí o sankcích proti Moskvě.

Spojené státy dosud v otázce sankcí postupovaly s EU koordinovaně, ale podle amerických diplomatů s váhavostí Evropy postupně ztrácejí trpělivost.

Podle agentury Reuters evropští státníci dnes v Bruselu sankce proti Rusku vyhlásí, jejich dosah ale nebude odpovídat americkým představám. Evropa prý rozšíří seznam osob vystavených evropskému postihu a odhodlá se možná k dalším opatřením. Volání po tvrdém postupu, které se ozývá z USA, ale i z Polska a pobaltských států EU, ale zůstane nevyslyšeno, uvedla agentura.