Bidenova show: Lady Gaga, Jennifer Lopez a mladá básnířka se snažily smířit Ameriku

Lady Gaga na inauguraci Joea Bidena zpívala hymnu.

Lady Gaga na inauguraci Joea Bidena zpívala hymnu. Zdroj: Reuters

Americkou hymnu zazpívala Lady Gaga.
Americkou hymnu zazpívala Lady Gaga.
Americkou hymnu zazpívala Lady Gaga.
Zpěv hymny v podání Lady Gaga, velké podporovatelky nového prezidenta
Jennifer Lopez na inauguraci Joea Bidena
16
Fotogalerie

Inaugurace amerického prezidenta Joea Bidena byla kvůli pandemii koronaviru daleko méně pompézní než jindy, celý svět přesto nadchlo několik účinkujících. Hymnu zazpívala Lady Gaga, vystoupila například i zpěvačka Jennifer Lopezová. Velké ovace sklidila dvaadvacetiletá básnířka Amanda Gormanová, nejmladší recitující v dějinách těchto ceremoniálů.

Biden složil přísahu na 127 let starou rodinnou bibli, kterou před budovou Kongresu držela jeho manželka Jill. Dojemných okamžiků však bylo během slavnostní události vícero. Černošská básnířka vyzvala v době nepokojů a vzájemné nedůvěry k jednotě. „Vždy je tu světlo, pokud máme dost odvahy jej vidět,“ recitovala.

Gormanová řekla AP, že ji inaugurační výbor kontaktoval na konci prosince na doporučení nové první dámy. Nedostala žádné instrukce, co má pro tuto zvláštní příležitost napsat, jen pět minut volného prostoru. Chtěla přijít s poselstvím naděje. Básnířka má přes mladý věk na kontě už několik vystoupení pro slavné osobnosti, zejména demokratické politiky.

Naději na usmíření zjevně chtěla vyjádřit i Lady Gaga, která měla na své róbě připnutou obří zlatou holubici. Doprovodila ji kapela amerického námořnictva. Její volba na zpěv hymny nebyla příliš překvapivá, extravagantní umělkyně patří mezi nejvěrnější Bidenovy podporovatele z řad celebrit. Dokonce spolu v roce 2017 v médiích a na sociálních sítích organizovali kampaň proti sexuálním útokům ve vysokoškolských kampusech.

Na prezidentově kampani se podílela i Lopezová, která celá v bílém zazpívala po přísaze Kamaly Harrisové. Podle zdrojů z jejího okolí byla z vystoupení velmi nervózní. Měla prý pocit velké zodpovědnosti, jelikož i ona chtěla inspirovat k tomu, aby se Američané znovu dali dohromady.

Podívejte se na jednotlivá vystoupení:

Lady Gaga

Jennifer Lopez

Amanda Gorman

Garth Brooks