Bilance zemětřesení: v Káthmándú jsou vážně poškozeny tři čtvrtiny domů

V nepálské metropoli jsou prý vážně poškozeny tři čtvrtiny domů (3.května 2015)

V nepálské metropoli jsou prý vážně poškozeny tři čtvrtiny domů (3.května 2015) Zdroj: CTK

Zemětřesení v Nepálu
Zemětřesení v Nepálu
Zemětřesení v Nepálu
Zemětřesení v Nepálu
Zemětřesení v Nepálu
17
Fotogalerie
Více než tři čtvrtiny budov v nepálské metropoli Káthmándú jsou po zemětřesení neobyvatelné či životu nebezpečné. Vyplývá to z průzkumu expertů. Otřesy půdy si podle nejnovější bilance vyžádaly v Nepálu 7276 mrtvých, mezi nimiž je nejméně 57 cizinců. Pohřešováno je nadále 109 turistů.

Tisícovka místních inženýrů v uplynulých čtyřech dnech zkontrolovala v hlavním městě Káthmándú 2500 domů a odhalila, že pětina je již zcela neobyvatelná, zatímco tři čtvrtiny dalších potřebují opravit, než bude zase možné prohlásit je za bezpečné.

„Jde o náhodný vzorek a je reprezentativní pro město jako celek. Škody jsou obrovské. Pořád ještě zjišťujeme jejich rozsah,“ řekl podle deníku The Guardian koordinátor průzkumu Drubha Thapa.

Nepálská vláda dnes uvedla, že země bude potřebovat obrovskou mezinárodní podporu. „V příštích dvou až třech týdnech bude nutné shromáždit množství peněz na rekonstrukci a budeme potřebovat obrovskou pomoc mezinárodního společenství,“ prohlásil ministr informací Minéndra Ridžal.

Podle mluvčího ministerstva vnitra, citovaného agenturou DPA, Nepál nyní nutně potřebuje především více vrtulníků. Jen díky nim se mohou záchranáři dostat do odlehlých vesnic, kde čekají desetitisíce vyhladovělých a zraněných lidí.

V současnosti je do záchranných operací nasazeno 27 helikoptér, z nichž 13 poskytuje nepálská vláda, sdělila agentura DPA. Dalšími 14 vrtulníky pomáhá Indie. V neděli do Nepálu dorazily také čtyři americké letouny Osprey, které umí stejně jako vrtulníky startovat a přistávat vertikálně. Čína dnes poslala do Nepálu tři helikoptéry. „To ale nestačí, potřebujeme minimálně dvakrát či třikrát tolik,“ řekl mluvčí ministerstva vnitra.

Nepálské úřady musely v neděli uzavřít hlavní letiště v Káthmándú pro velká letadla dopravující pomoc kvůli poškození runwaye. Představitelé OSN ale konstatovali, že obecně se logistická situace zlepšuje. Nepálská vláda také uvolnila celní předpisy, které zpomalovaly dodávky materiální pomoci, oznámil koordinátor OSN pro Nepál Jamie McGoldrick.

Do Nepálu zamířily tisíce záchranářů

Od 25. dubna, kdy zemětřesení udeřilo, přiletělo do Nepálu 4050 záchranářů z 34 různých zemích, aby pomáhali při pátracích operacích, poskytování akutní lékařské péče a distribuci potravin a dalších základních potřeb, informovala nepálská policie.

Stovky Nepálců se dnes vydaly do buddhistických chrámů a klášterů, aby si připomněli výročí narození Buddhy. V některých svatyních, které byly otřesy půdy poškozeny, musela policie části komplexu uzavřít. Policisté tak zablokovali kupříkladu příkré schodiště na vrchol svatyně Svajambhúnáth, takzvaného opičího chrámu, na kopci nad metropolí Káthmándú.

„Modlím se za mír tisíců lidí, kteří zahynuli,“ řekla šedesátiletá Santa Lamaová. „Doufám, že už to nejhorší máme za sebou a že v zemi zase zavládne klid a mír,“ dodala.