Bill Gates chce vylepšit technologii toalet, žádné splachování vodou

Bill Gates

Bill Gates Zdroj: CTK/AP/Michael Sohn

Časopis Time informoval o novém projektu nadace Bill & Melinda Gates Foundation, který doplňuje už velkou spoustu již probíhajících projektů, jež řeší nějaký globální problém. Tentokrát se jedná o technologii toalet, která je v moderní době velmi náročná na pitnou vodu.

Jedním z cílů je zajistit hygienický přístup pro 800 tisíc lidí v Keni a čistou pitnou vodu pro více než 200 tisíc lidí do pěti let. 2,5 miliardy lidí na světě nemá splachovací toaletu, důvodem je především velký nedostatek vody. Problém ale je, že z nezpracovaných exkrementů vzniká mnoho nemocí, na různé druhy průjmu z důvodu styku s takto znečištěnou vodou zemře dle UNICEF až 1,2 milionů dětí do pěti let každý rok.

Inženýr Frank Rijsberman, který má projekty v této oblasti na starosti, se zabývá dvěma částmi. Jednodušší je výstavba latrín v klíčových oblastech, tou náročnější je ale vývoj technologie pro efektivní zpracování exkrementů v oblastech, kde není voda ani elektřina. Největší výzvou je proměna lidského odpadního materiálu na nějaký druh energie, který lze nadále využít. Projekt se také zaměřuje na možnosti úpravy moči na pitnou vodu.

Nová technologie musí být dostatečně levná pro co možná největší pokrytí a zároveň velmi úsporná na jakékoli externí prvky (chemické, energetické atd.). V případě úspěchu se tak možná tato technologie do budoucna rozšíří i do rozvinutých oblastí, kde se ke splachování používá vzácná pitná voda.

ilustrační fotoilustrační foto|sarbatru.net