Blízcí Le Penové vyváděli peníze do zahraničí, ukazují Panama Papers

Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová

Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová Zdroj: ctk/ap

Nejbližší okolí předsedkyně francouzské krajně pravicové strany Národní fronta (FN) Marine Le Penové používalo „důmyslný offshoreový systém“, kterým odvádělo peníze z Francie. Napsal to deník Le Monde s odvoláním na údaje z takzvaných Panama Papers. Ty podle novinářů odhalují rozsáhlou síť firem, které byly založeny v daňových rájích a které mohly být zneužity k daňovým únikům.

„Nejbližší okruh věrných“ Le Penové podle listu využíval systému fiktivních firem a falešných faktur „mezi Hongkongem, Singapurem, Britskými Panenskými ostrovy a Panamou“, aby unikl francouzským kontrolním úřadům. Hlavní roli při tom podle listu Le Monde hrál účetní expert blízký FN Nicolas Crochet a podnikatel Frédéric Chatillon, šéf agentury, která pro FN zajišťuje vztahy s veřejností.

Oba již v pondělí v předstihu v prohlášení uvedli, že novinářům mohou poskytnout dokumenty dokazující „naprostou zákonnost“ těchto aktivit, informovala agentura AFP. Národní fronta v jiném komuniké ujišťuje, že do kauzy Panama Papers není zapletena.

Desítky politiků

Na 11 milionů dokumentů uniklých z právní a poradenské společnosti Mossack Fonseca sídlící v Panamě zveřejnilo v neděli několik předních světových médií. Záznamy podle nich ukazují, že firma v uplynulých letech pomáhala obcházet daňové zákony stovkám osob i firem. Podle serveru BBC se kauza nějakým způsobem dotýká také asi 70 bývalých i současných politiků. Řada jmenovaných už se ohradila, naposledy ve Francii někdejší šéf evropského fotbalu Michel Platini.

V dnešním rozhovoru s deníkem Le Figaro právník tohoto bývalého francouzského fotbalisty řekl, že Platini své panamské konto řádně nahlásil úřadům ve Švýcarsku, kde žije. „Mít bankovní účty prostřednictvím firem není nelegální, pokud jsou tato konta nahlášena, což v tomto případě byla,“ dodal právník.

Lukáš Kovanda: Daňové ráje - sex, drogy a Apple