Blíží se závěr řeckého dramatu? Brzké dosažení dohody chtějí už i věřitelé

Německá kancléřka Angela Merkelová a řecký premiér Alexis Tsipras

Německá kancléřka Angela Merkelová a řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk

Mezinárodní věřitelé Řecka se spolu s lídry Německa a Francie dohodli, že v příštích dnech budou "skutečně intenzivně" pracovat na dosažení dohody o další pomoci Řecku. Představitelé se na tom shodli na krizové schůzce, kterou německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Françoise Hollande svolali na pondělní pozdní večer do Berlína. Za termín pro uzavření rozhovorů nyní eurozóna považuje pátek 5. června.

Atény již několik měsíců jednají s věřiteli o podobě reforem, které jsou podmínkou vyplacení zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) z dohodnutého záchranného programu. Silně zadlužená jihoevropská země peníze potřebuje k odvrácení hrozby platební neschopnosti a minulý týden vláda slibovala, že dosáhne dohody do konce května.

Prodloužený program o úvěrové pomoci vyprší 30. června a do té doby musí sjednanou smlouvu podpořit věřitelské instituce, vlády a v některých zemích eurozóny i jejich parlament.

S lídry Německa a Francie se v Berlíně sešel předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová a prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Diskutovali o stavu jednání s Řeckem a „shodli se, že práce musí pokračovat skutečně intenzivně“, citovala agentura Reuters mluvčího německé vlády.

„Účastníci jednání byli v posledních dnech v úzkém kontaktu a chtějí, aby to tak bylo i v příštích dnech, což samozřejmě platí i pro jejich kontakty s řeckou vládou,“ dodal mluvčí.

Během června musejí Atény uhradit MMF celkem 1,6 miliardy eur, z toho prvních 300 milionů eur už tento pátek. Řecká vláda přiznává, že bez nových peněz nebude zřejmě tyto částky schopna si zajistit.

Činitelé informovaní o jednání s Řeckem v pondělí popřeli spekulace na finančních trzích, podle nichž už je dohoda prakticky hotová. Německý list Die Welt ale napsal, že řecký premiér Alexis Tsipras je ochoten diskutovat o úpravách důchodového systému, jimž se dosud bránil.

Mezinárodní věřitelé poukazují zejména na neochotu Řeků zavést důchodovou reformu a změny na trhu práce, což jsou hlavní body, které teď brání uzavření dohody.

Německý eurokomisař Günther Oettinger listu Die Welt řekl, že Řecko kvůli nedostatku peněz už přestalo platit dodavatelům a kontraktorům. Šance na dosažení dohody ještě v tomto týdnu podle komisaře ale stále existuje.