BMW chystá masivní investici v USA, do výroby elektromobilů vloží 1,7 miliardy dolarů

BMW investuje 1,7 miliardy dolarů do výroby elektromobilů v USA

BMW investuje 1,7 miliardy dolarů do výroby elektromobilů v USA Zdroj: profimedia.cz

BMW investuje 1,7 miliardy dolarů do výroby elektromobilů v USA
2
Fotogalerie

Německý výrobce luxusních aut BMW investuje 1,7 miliardy dolarů (42,6 miliardy korun) do výroby elektromobilů ve Spojených státech. Plánuje, že od roku 2030 tam bude vyrábět nejméně šest modelů plně elektrizovaných vozů. 

Společnost BMW hodlá vložit miliardu dolarů do továrny ve Spartanburgu v Jižní Karolíně, aby ji připravila na výrobu elektromobilů. Dalších 700 tisíc dolarů utratí na nové zařízení pro montáž vysokonapěťových baterií v nedalekém Woodruffu, kde vytvoří 300 pracovních míst.

„Je to největší jednotlivá investice, jakou jsme zatím provedli,“ řekl generální ředitel automobilky Oliver Zipse. Dodal, že japonský výrobce bateriových článků Envision AESC v regionu postaví továrnu na baterie, která bude BMW zásobovat. Roční kapacita tohoto závodu bude podle něj až 40 gigawatthodin.

Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa?

Video placeholde
• Videohub

Skupina BMW už dříve oznámila, že k pokrytí jejích potřeb vzniknou další čtyři továrny na baterie v Evropě a v Číně. Postaví je firemní partneři a každá bude mít roční kapacitu až 20 gigawatthodin.

Třicet let stará továrna BMW v Jižní Karolíně vyrobila už přes šest milionů vozidel. Zaměstnává více než 11 tisíc lidí a má roční výrobní kapacitu až 450 tisíc vozidel, napsala agentura Reuters.