Bohatství Američanů roste. Počet milionových domácností překonal rekord

domy ilustracni

domy ilustracni Zdroj: Lifeofgalileo

Americké domácnosti přepsaly historii. V počtu těch, jejichž majetek přesahuje milion dolarů. Loni jejich počet dosáhl 9,63 milionu, což je nejvíce v historii.

„Posledních par let ukazovalo neustálý nárůst bohatství. Až teď jsme se ale dostali nad úroveň před krizí,“ řekl George Walper, prezident Spectrem Group, která studii připravila.

Dosavadní rekord patřil předkrizovému roku 2007. Tehdy mělo na konci roku na svých účtech alespoň milion amerických dolarů 9,2 milionu domácností. Když ale přišla krize, v roce 2008 padlo číslo milionářských domácností o třetinu.

Zvedalo se pak jen hodně pomalu. Největší meziroční skok přinesl právě rok 2013. Meziročně přibylo 600 tisíc milionářů. Podle Georgea Walpera to pomohlo i trhům. Bohatší domácnosti přinášejí větší zisky pro obchodníky.

Polepšily si také ty úplně nejbohatší domácnosti, když rekord překonal i počet domácností s čistým ročním příjmem 5 až 25 milionů dolarů. „Je to proto, že v krizových letech rozumně investovaly. Třeba do realit,“ dodává Walper.