Bojovníci Islámského státu napadli libyjský ropný přístav

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Bojovníci hnutí Islámský stát (IS) napadli významný přístav a ropný terminál As-Sidr v Libyi. Oznámil to mluvčí mezinárodně uznávané libyjské vlády se sídlem v Tobrúku s tím, že vládnímu letectvu se podařilo útok odrazit. Zahynuli přitom dva strážci z řad milicí a desítka radikálů, uvedla agentura DPA. Jeden ze zásobníků ropy začal podle agentury Reuters hořet.

Terminály As-Sidr a blízký Rás Lanúf na pobřeží Středozemního moře jsou kvůli bojům znepřátelených milicí už déle než rok uzavřené. Předloni v prosinci o ně jejich příslušníci svedli boj a následoval požár zásobníků, který terminály vyřadil z provozu. As-Sidr nyní střeží východolibyjské milice vedené Ibrahímem Džasránem, které podporují uznávanou vládu.

Od svržení někdejšího vůdce země Muammara Kaddáfího před čtyřmi roky panuje v této severoafrické zemi chaos a o vládu se sváří dvě hlavní mocenské frakce. Metropoli Tripolis ovládá samozvaný kabinet a parlament, zatímco vláda a zákonodárný sbor, které uznalo mezinárodní společenství, sídlí v Tobrúku na východě země.

Neexistence centrální vlády využili i radikálové z IS, kteří posilují své pozice a loni dobyli například pobřežní město Syrta. As-Sidr leží v blízkosti Syrty a IS se k útoku na terminál přihlásil. Ve svém prohlášení mimo jiné uvedl, že u areálu se odpálil sebevražedný útočník v autě.

IS vydělává miliony dolarů denně prodejem ropy. Kupuje ji i Evropa