Bombový útok v Burgasu spáchal sebevražedný atentátník

Nejvíce zasažený autobus izraelských turistů

Nejvíce zasažený autobus izraelských turistů Zdroj: profimedia.cz

Středeční bombový útok na autobus s izraelskými turisty na letišti v bulharském Burgasu je pravděpodobně dílem sebevražedného atentátníka. Dnes to prohlásil ministr vnitra Cvetan Cvetanov. Bulharské úřady zároveň snížily bilanci obětí z osmi mrtvých na sedm, protože původně chybně informovaly o nočním úmrtí zraněné Izraelky. Identita údajného atentátníka, který je rovněž mezi mrtvými, není známa.

„Ta osoba měla falešný řidičský průkaz ze Spojených států,“ uvedl bulharský ministr na letišti v Burgasu. Řidičák jako padělaný označil i bulharský premiér Bojko Borisov. Dříve přitom úřady vycházely z toho, že bomba byla umístěna v autobuse nebo zavazadle některého z cestujících.

Cvetanov také informoval, že pravděpodobného atentátníka zachytila v areálu hodinu před výbuchem bezpečnostní kamera. Podle serveru novinite.com šlo o muže evropského typu s dlouhými vlasy, který byl sportovně oblečen. Jeho tělo bylo výbuchem nejvíce poškozeno, proto se vyšetřovatelé přiklánějí k tomu, že byl útočníkem.

Portál novinite.com uvedl, že spolu se zmíněným řidičským průkazem amerického státu Michigan byl nalezen i pas USA, obojí podle všeho padělané, protože dokumenty nebyly v americké databázi nalezeny. Také není jasné, kdy a jak tento muž přicestoval do Bulharska.

Mezi zabitými je pět Izraelců. Poslední obětí je bulharský řidič autobusu, který v nemocnici podlehl těžkým zraněním. Zbývajícím mrtvým je zřejmě atentátník. Podle Cvetanova odebrali vyšetřovatelé vzorky DNA, aby se jeho totožnost pokusili určit.

Izraelský ministr obrany Ehud Barak dnes v rozhlase ze spáchání atentátu obvinil příslušníky libanonských šíitských milic Hizballáh, kteří podle něj pracovali na zakázku Íránu. Hizballáh podíl na bombovém útoku podle agentury Interfax popřel.

Do Burgasu v noci na dnešek přiletěl izraelský záchranný tým. Jeho hlavním cílem bude podle izraelského rozhlasu dopravit zpět do vlasti transportovat mrtvé a zraněné. Těch je více než 30, část z nich přitom utrpěla poranění těžká. Na 30 zraněných již podle izraelského ministerstva zahraničí odjelo na letiště, někteří cestu absolvovali na nosítkách.

Izraelští lékaři chtějí ještě prověřit stav dalších dvou těžce raněných, aby zjistili, zda jsou schopni odletu do vlasti. S převozem Izraelců vypomůže také Bulharsko, které poskytlo vládní speciál asi stovce turistů z této blízkovýchodní země, kteří neutrpěli žádná zranění, ale kvůli středečním událostem se chtějí vrátit domů.

České aerolinky přesměrují své lety do Varny

Letiště v Burgasu zůstává uzavřeno, lety jsou přesměrovány do černomořského letoviska Varny nebo metropole Sofie. Bulharské ministerstvo dopravy kvůli zpřísněným bezpečnostním opatřením vyzvalo všechny cestující, aby se na všechna letiště v zemi dostavili nejméně dvě hodiny před plánovaným odletem. Pod přísnější ostrahou jsou také autobusová a železniční nádraží a pošty.

Do Varny bude dnes s největší pravděpodobností odkloněno i pět letů společnosti Travel Service z Prahy, Brna a Ostravy. Podle mluvčí firmy Vladimíry Dufkové se letiště v Burgasu opět otevře dnes v šest hodin večer. „Pro letadlo z Brna by mohlo být na přistání letiště v Burgasu již otevřeno, ale stejně počítáme, že uzávěra se může opět posunout,“ dodala.

V Bulharsku je pro cestující zajištěna přeprava od cestovních kanceláří. Podle Dufkové jsou turisté z Varny přepraveni autobusy přímo do hotelů a naopak lidé končící dovolenou míří autobusy přímo do Varny. Charterový dopravce Holidays Czech Airlines, který musel ve středu odklonit spoj také do Varny, nemá na dnešek plánovány do Burgasu žádné lety, další se uskuteční v pátek.