Bouře a laviny v Nepálu: Ministerstvu se nedaří spojit se stovkou Čechů

Transport obětí laviny v Nepálu

Transport obětí laviny v Nepálu Zdroj: ctk/ap

V nepálském Himálaji, kde si sněhové bouře a laviny tento týden vyžádaly nejméně 29 obětí, se zatím nepodařilo kontaktovat zhruba 93 ze 120 Čechů, kteří v oblasti pobývají. Žádné české zraněné ani oběti úřady dosud nepotvrdily. Mezi mrtvými jsou podle dřívějších informací dva Slováci. Také slovenské ambasádě se zatím nepovedlo spojit se zhruba 30 turisty.

Ministerstvo zahraničí ve spolupráci se zastupitelským úřadem v Dillí nyní sestavuje seznam českých občanů, kteří by se mohli nacházet v zasažené oblasti. Věříme, že i přes odlehlost oblasti a nedostatečné pokrytí mobilním signálem se v nejbližší době podaří s většinou nezvěstných navázat kontakt, uvedlo ministerstvo. To také posílilo konzulární službu a je připraveno reagovat na případné požadavky nepálské strany a poskytnout efektivní pomoc zejména českým občanům.

Skupina sedmi Čechů pod vedením majitele CK Livingstone Rudolfa Švaříčka uvízla v Himálaji vinou laviny ve výšce 4300 metrů. Nejsou zranění, ale dva jsou vyčerpaní. Skupina nebyla přímo zavalena lavinou, ale kvůli velkému množství sněhu nemůže pokračovat v cestě.

Dvě helikoptéry, které je mají přepravit do nemocnice v nepálské metropoli Káthmándú, pro ně poletí kvůli nepřízni počasí zřejmě až v sobotu v poledne tamního času, tedy kolem 7:00 středoevropského času, řekl Vlastimil Divoký, mluvčí ERV pojišťovny, u které jsou cestovatelé pojištěni.

Počty nezvěstných se rozcházejí

Sněhové bouře a laviny udeřily tento týden v severním Nepálu, kromě oblasti osmitisícovek Annapurna a Dhaulágirí zasáhly především údolí Mustang. Světové tiskové agentury s odvoláním na místní úřady uvedly, že zemřelo nejméně 29 lidí. Týmy záchranářů nadále pátrají po desítkách pohřešovaných, do bezpečí se dostalo víc než 230 osob, polovina ze zachráněných jsou cizinci. Zvláště v oblasti Annapurny se v tomto období pohybují až stovky zahraničních turistů. Údaje o počtu nezvěstných se různí, agentura AP napsala, že se v okolí trasy nadále pohřešuje 70 lidí.

Nepálský premiér Sušil Koirála po kritice malé aktivity úřadů nařídil vytvořit zvláštní výbor, který bude koordinovat a monitorovat průběh záchranných prací a bude připraven poskytnout vládní pomoc. Dohlížet bude na práci armády, policie, místních úřadů i soukromých záchranných týmů, které jsou do akce zapojeny.

Ministerstvo zřídilo krizovou linku
Ministerstvo zahraničních věcí vytvořilo krizovou linku pro příbuzné Čechů, kteří se nacházejí v zasažené oblasti. „Na tuto linku mohou příbuzní směřovat své dotazy ohledně svých blízkých či podat informace, že se jejich příbuzní nacházejí v Nepálu a nepodařilo se je zkontaktovat,“ uvedlo ministerstvo. Linka velvyslanectví v Dillí na čísle +91 99 10 999 460 je k dispozici 24 hodin denně, lidé se mohou obracet i na české telefonní číslo 224 182 425, které je rovně v provozu nonstop.

Premiér rovněž slíbil, že úřady zavedou systém varování před špatným počasím. Sněhovou bouři, která tento týden zabíjela ve středním Nepálu, meteorologové předpovídali. Přeživší turisté si ale stěžují, že před kritickými povětrnostními podmínkami nebyli nijak varováni. „Ujišťuji, že vláda učiní vše, aby byla vytvořena střediska včasného varování na důležitých místech v zemi, především pak v Himálaji a podél velkých řek,“ prohlásil Koirála.

Počasí se zlepšuje

Vzhledem ke zlepšení počasí v oblasti Annapurny dnes záchranáři rozšířili své operace, při nichž jim pomáhá devět vrtulníků. Z okruhu kolem Annapurny podle agentury AP přepravili do bezpečí 40 horolezců a mají informace o dalších 50, kteří jsou v pořádku, ale odříznuti od okolního světa v jedné z místních vesnic.

„Doufáme, že do konce dnešního dne budeme mít prohledaný celý region,“ prohlásil guvernér oblasti Mustang, citovaný agenturou Reuters. „To znamená, že dokončíme pátrání po všech osobách, které jsou pohřešované nebo se ocitly v nouzi,“ dodal s tím, že pátrání se soustřeďuje zejména na nejvyšší úsek turistické trasy s nadmořskou výškou okolo 5400 metrů.

Až třítýdenní okruh kolem Annapurny patří mezi klasické himálajské trasy a zejména na jaře a teď v říjnu se na něj vydává mnoho turistů. Nynější počasí se sněhovými bouřemi, které je zde pro toto roční období netypické, přinesly do centrálního Nepálu dozvuky tajfunu Hudhud, který o víkendu udeřil na východní Indii.

Do Nepálu ročně vycestuje zhruba tisíc českých turistů. České cestovní kanceláře budou zájezdy do Nepálu v blízkých plánovaných termínech realizovat, vyhnou se však oblasti postižené nedávno sněhovými bouřemi a lavinami, sdělila Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.