Bratr afghánského prezidenta zabit, jih země ztratil svého vládce

Ahmad Valí Karzáí, neoficiální vládce afghánského jihu.

Ahmad Valí Karzáí, neoficiální vládce afghánského jihu. Zdroj: wikimedia.org

(VIDEO) Nevlastní bratr afghánského prezidenta Hamída Karzáího Ahmad Valí byl dnes zabit šéfem své ochranky. K útoku se přihlásilo hnutí Tálibán. Smrtí tohoto neoficiálního vládce jihu země může v této oblasti vzniknout mocenské vakuum.

„Můj mladší bratr zemřel dnes ve svém domě mučednickou smrtí. Toto zažil každý Afghánec. Doufám, že podobné útrapy, kterým čelí každá afghánská rodina, jednoho dne skončí,“ reagoval podle Reuters Hamíd Karzáí. Vrah prezidentova bratra byl zabit zbylými členy ochranky ihned po svém činu, jeho motiv tedy zatím nemohl být určen.

Přestože se Tálibán k útoku přihlásil ihned po zveřejnění informace o Karzáího smrti, podle expertů nemusí za vraždou nutně stát tato extremistická organizace, mohla pouze využít situace. Karzáí, který byl mimo jiné podezřelý z korupce, měl totiž mnoho dalších nepřátel například kvůli svým bezcitným metodám vlády.

Prezidentův bratr přežil řadu předchozích atentátů. Podle Karzáího slov byl jeho konvoj naposledy přepaden v květnu 2009 na cestě do Kábulu, při přestřelce byli zabiti dva členové jeho ochranky. Potvrzené útoky na jeho osobu se odehrály v letech 2003 a 2008, z obou vyvázl nezraněn.

„Každý den,“ odpověděl Ahmad Valí Karzáí v dubnovém rozhovoru pro televizní dokument britské BBC na otázku, jak často mu je vyhrožováno smrtí. Dodal, že všechny hrozby pocházejí od Tálibánu.

Karzáí je nenahraditelný

Karzáího moc bude chybět především v provincii Kandahár, která je místem zrodu Tálibánu a cílem posledních operací amerických jednotek, které se snaží tuto organizaci potlačit. „Když zde byl Ahmad Valí Karzáí, cítili jsme se více v bezpečí,“ uvedl guvernér Kandaháru Tooryalai Vesa, který měl sice oficiálně vyšší postavení než Karzáí, ale podléhal jeho vlivu stejně jako celá oblast, napsala agentura Reuters.

„Ahmad Valí Karzáí je pro Kandahár nenahraditelný. Po jeho smrti tu zůstane vakuum. Navzdory vší kritice byl pro Kandahár stabilizačním faktorem… Pro Tálibán to je velká vzpruha,“ řekl ředitel Afghánského centra pro výzkum a studium politiky Haroun Mir.

Na rozdíl od svého bratra byl Ahmad Valí Karzáí zastáncem vojenské přítomnosti zahraničních jednotek v Afghánistánu. Plán prezidenta USA Baracka Obamy počítá s tím, že letos ze země odejde deset tisíc amerických vojáků, zbylých 90 tisíc má Afghánistán opustit do roku 2014. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes v Kábulu oznámil, že jeho vojáci zemi opustí ke konci příštího roku.

Tři týdny starý rozhovor Ahmada Valího Karzáího pro kanadskou televizní stanici CBC