Brazilci volili poslance i prezidenta. Rozruch vyvolal opět klaun Tiririca

Dilma Rousseffová, vítězka prvního kola prezidentských voleb v Brazílii

Dilma Rousseffová, vítězka prvního kola prezidentských voleb v Brazílii Zdroj: ctk

První kolo nedělních prezidentských voleb v Brazílii vyhrála podle očekávání úřadující levicová prezidentka Dilma Rousseffová, a to se 41,5 procenta hlasů. Na druhém místě je kandidát za opoziční Brazilskou sociálnědemokratickou stranu (PSDB) Aécio Neves, který získal 33,6 procenta hlasů. V zemi proběhly v neděli také parlamentní volby, v těch opět způsobil rozruch klaun Tiririca, kterého lidé zvolili do druhého volebního období.

Brazilský volební úřad TSE informoval o vedení Rousseffové v prezidentských volbách po sečtení více než 99 procent hlasů. Tento výsledek předpověděly už první odhady. Rozhodující druhé kolo voleb se uskuteční 26. října. Socialistická kandidátka Marina Silvaová, které přitom předvolební průzkumy dávaly podobné šance jako Nevesovi, skončila až na třetím místě s jen 21,3 procenta hlasů. Výsledky potvrdily předpoklad, že žádný z kandidátů na prezidenta nezvítězí hned v prvním kole, k čemuž by musel získat více než 50 procent hlasů. Volební účast byla podle webu BBC vysoká, 80 procent.

Rousseffové Strana pracujících vládne zemi téměř 12 let a její rozsáhlé sociální programy pomohly vytáhnout miliony lidí z chudoby. Nejsilnější podporu má současná prezidentka mezi nejchudšími. Rousseffová slíbila rozšířit sociální programy a pokračovat v silné angažovanosti státu v ekonomice, i když si kritici stěžují, že tím vytváří slabé podnikatelské prostředí a akciový trh oslabil pokaždé, když průzkumy ukázaly, že její preference rostou.

Neves nabízí více centralistické ekonomické přístupy, jako nezávislost centrální banky, více privatizace a snahu o dosažení obchodních dohod s Evropou a USA, uvedla agentura AP. Zhruba 143 milionů oprávněných voličů mělo zároveň možnost vybrat guvernéry všech 27 federálních států.

Brazilci do parlamentu znovu zvolili klauna

Známý brazilský klaun Francisco Silva, který v roce 2010 vzbudil senzaci svým zvolením do dolní komory parlamentu, bude poslancem i nadále. V nedělních volbách totiž získal od voličů jeden milion hlasů, a v lavicích Národního kongresu tak bude působit další čtyři roky.

Klaun, který vystupoval pod jménem Tiririca (Bručoun), byl přitom původně negramotný a základy čtení a psaní se naučil teprve před svým nástupem do poslanecké lavice. V roce 2010 získal Tiririca vůbec největší počet hlasů ze všech kandidátů, kteří se o zvolení do parlamentu ucházeli. Tentokrát skončil co se týče počtu hlasů na druhém místě.

brazilský klaun Tiririca, který již podruhé zasedne na čtyři roky do poslaneckých lavicbrazilský klaun Tiririca, který již podruhé zasedne na čtyři roky do poslaneckých lavic brazilský klaun Tiririca, který již podruhé zasedne na čtyři roky do poslaneckých lavic

Bývalý klaun před čtyřmi lety kandidoval v Sao Paulu s heslem „Horší už to být nemůže“ a inspiroval řadu recesistů, kteří se jej rozhodli následovat. Brazilské právo dovoluje kandidátům zaregistrovat se do voleb pod jakýmkoli jménem, a o zvolení se tak o víkendu ucházelo třeba pět kandidátů se jménem Barack Obama, tři Usámové bin Ládinové či jeden Ježíš.