Brazílie soudí řadu politiků kvůli korupci

Brazílie

Brazílie Zdroj: profimedia.cz

V Brazílii začíná „proces století“, ve kterém figuruje 38 lidí včetně bývalých ministrů, poslanců a byznysmenů. Jsou obviněni z korupce. Podle obžaloby se měli v letech 2002 až 2005 podílet na kupčení s hlasy zákonodárců. Zahájení líčení bylo naplánováno na včerejší večerní hodiny. Očekává se, že soud potrvá nejméně měsíc.

„Je to nejtroufalejší a nejvíc šokující korupční intrika a zpronevěra veřejných prostředků, jaká kdy v Brazílii byla,“ je přesvědčen generální prokurátor Roberto Gurgel. Žaloba míní, že obžalovaní zneužívali státní zdroje, aby zajistili podporu pro agendu vlády někdejšího populárního prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy.

Skandál je známý pod názvem mensalao (velká měsíční platba). Šlo prý o sumy ve výši deseti tisíc dolarů. Další část veřejných zdrojů měla být použita na splacení dluhů z volební kampaně.

Prostředky údajně plynuly z rozpočtů na propagaci státních podniků přes společnost byznysmena v oblasti PR Marcose Valéria de Souzy, jenž je jedním z klíčových obviněných. „Je to test pro brazilský politický systém. Jeho věrohodnost je v sázce,“ řekl médiím politolog David Fischer z univerzity ve městě Brasília. Proces bude napjatě sledovat vládní Strana pracujících (PT) i Lula, jenž na jaře oznámil, že se chce po úspěšném boji s rakovinou vrátit do politiky. Zemi totiž na podzim čekají místní volby, důležitý test před budoucím prezidentským kláním.

Lula obviněn není. V době propuknutí kauzy tvrdil, že o ničem nevěděl a cítí se zrazen. Později aféru zlehčoval a prohlašoval, že PT dělala to, co činí i ostatní strany. Jeho popularity se skandál nedotkl, v roce 2006 byl zvolen podruhé. Letos byl exprezident nařčen z toho, že se snažil ovlivnit soud, aby proces odložil do povolebního období. Lula však toto obvinění popřel.

Současná hlava státu a členka PT v kauze nefiguruje. Vláda prý chce v době stání zveřejnit řadu ekonomických opatření, aby ukázala, že ji proces neochromil.