Breivik chce okamžitě z vazby

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik Zdroj: profimedia.cz

Na rozdíl od předchozích přelíčení dal Breivik souhlas s tím, že ho je možné fotografovat a natáčet.
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik
4
Fotogalerie
Norský atentátník Anders Behring Breivik požaduje okamžité propuštění z vazby. Svůj čin z loňského července, kdy zavraždil v Oslu a na ostrově Utöya 77 lidí, dnes označil podle agentury AFP za "preventivní útok proti vlastizrádcům". Dnešní soudní přelíčení sleduje asi stovka příbuzných obětí loňského masakru. Jednání soudu získalo také velkou pozornost médií, protože na rozdíl od předchozích přelíčení dal Breivik souhlas s tím, že ho je možné fotografovat a natáčet.

„Nesouhlasím s uvězněním. Žádám, abych byl okamžitě propuštěn,“ prohlásil dvaatřicetiletý Breivik na soudním přelíčení, kde se rozhoduje o prodloužení jeho vazby. Podle agentury AP se očekává, že mu soud vazbu prodlouží až do 16. dubna, kdy by měl začít soudní proces.

Pravicový extremista Breivik 22. července odpálil bombu před vládním komplexem v centru Osla a na ostrově Utöya střílel na účastníky mládežnického tábora. Zabil 77 lidí.

Ke spáchání útoků se již dříve přiznal, odmítá ale trestní odpovědnost. Tvrdí o sobě, že je velitelem organizace, která se snaží svrhnout evropské vlády a nahradit je jinými, které budou vypovídat z Evropy muslimské přistěhovalce.