Breivik zas tak šílený není a vězení se nevyhne, míní psychiatři

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik

Advokát norského atentátníka Anderse Behringa Breivika by mohl postavit obhajobu svého mandanta na jeho údajné duševní poruše. Psychiatři se ale domnívají, že Breivik do vězení jít může, protože své útoky plánoval systematicky a do sebemenších detailů. Píše to agentura Mediafax s odvoláním na Reuters.

Breivik se tento týden podrobí prvnímu z psychologických testů, které mají za cíl zjistit, zda je pravicový extremista nepříčetný. Posouzením jeho duševního stavu pověřil soud v Oslo psychiatry Synne Serheimovou a Torgeira Husbyho. Závěry testů budou známy až v listopadu, nicméně rozhodnutí o tom,zda bude Breivik souzen bude na tribunálu, píše Mediafax.

Breivik by mohl být prohlášen za nesvéprávného v případě zjištění schizofrenie nebo těžké paranoii. Psychiatři ale již jednu z možných diagnóz vyslovili. U Breivika se prý projevuje narcistická porucha. Soudní psychiatr Per Börre Husbö o něm prohlásil, že má o sobě „opravdu velmi vysoké mínění.“

Atentátníkův právník Geir Lippestad již minulý týden naznačil, že je Breivik šílený. Řekl o něm, že žije ve vlastním světě a myslí si, že rozpoutal válku, která potrvá ještě mnoho desetiletí. Samotné prokázání klinické psychózy ale nestačí k tomu, aby se Breivik trestnímu stíhání vyhnul, vysvětluje profesor psychiatrie na univerzitě ve Stavangeru Tor Ketil Larsen. „Podle článku 44 norské ústavy je ještě třeba prokázat nedostatek způsobilosti daného člověka posoudit jeho vlastní vztah k realitě,“ uvedl Larsen.

Experti se shodují v tom, že Breivik vnímá realitu nezkresleně a poukazují v této souvislosti na jeho 1500stránkový manifest, který prý dělá dojem inteligentního a promyšleného textu, ve kterém si autor uvědomuje důsledků svých teroristických činů, informoval rovněž Mediafax.