Breivika možná budou léčit experti, podle nichž je zdravý

Anders Breivik

Anders Breivik Zdroj: profimedia.cz

Kuriózní situace by mohla nastat, pokud soud v norské metropoli Oslu shledá atentátníka Anderse Behringa Breivika nepříčetným. V psychiatrické klinice, kam bude v takovém případě umístěn, by byl zřejmě svěřen lékařům, kteří ho považují za duševně zdravého. Píše o tom norský deník Verdens Gang.

Breivik loni 22. července zabil při pumovém atentátu v centru Osla a při střelbě na nedalekém ostrově Utöya 77 lidí. Norská média již dříve informovala, že když soud potvrdí názor autorů první psychiatrické zprávy o Breivikovi a označí ho za nesvéprávného, nebezpečný pravicový extremista zůstane v komplexu věznice Ila, kde je nyní držen ve vazbě. Norské úřady tam pro něj vystavěly psychiatrickou léčebnu.

Péčí o atentátníka by měl být podle listu Verdens Gang pověřen tým z prestižní kliniky Dikemark. Tito odborníci se už s Breivikem osobně setkali; v březnu skupina lékařů, psychologů a ošetřovatelů ze zařízení Dikemark sledovala obžalovaného nepřetržitě po dobu tří týdnů ve vazbě v káznici Ila. Ze 17 expertů 16 dospělo k názoru, že je Breivik „normální“ a netrpí psychózou.

„Pokud soud dospěje k závěru, že Breivik byl v době útoků loni 22. července nepříčetný a nemůže být trestně odpovědný, budeme z tohoto faktu vycházet. Začneme zase od nuly a zevrubně posoudíme všechny možné diagnózy, než stanovíme další postup. Nebudeme pospíchat,“ prohlásil Yngve Ystad z kliniky Dikemark.

„Nebudeme léčit zdravotní problémy, kterými mohl trpět 22. července loňského roku, ale podobu jeho nemoci nyní. Jestliže psychiatři nebudou schopni nabídnout žádné řešení, bude se zvažovat případné předání (pacienta) do vězení,“ dodal Ystad. Taková eventualita je údajně podle norských zákonů možná.

Deník Verdens Gang uvedl, že stanovení léčebného postupu by mohlo trvat až rok. Lékaři se mimo jiné pokusí znovu přesvědčit Breivika, aby podstoupil vyšetření mozku pomocí magnetické rezonance, což v minulosti atentátník rezolutně odmítl. Takové vyšetření může nejen odhalit eventuální poškození tohoto orgánu, kupříkladu nádor, ale rovněž zjistit některé poruchy osobnosti, jako je třeba autismus.

Již nyní je jisté, že řídit tým z Dikemarku nebude Maria Sigurjonsdottirová, která je šéfkou přijímacího oddělení kliniky. Lékařka, jež má běžně odpovědnost za vyšetření pacientů přicházejících od soudu na nucené psychiatrické léčení, totiž při své výpovědi před soudem zcela jednoznačně odmítla, že by byl Breivik duševně chorý.

Léčebna naopak bude muset využít rad Torgeira Husbyho a Synne Sörheimové, autorů první psychiatrické zprávy, kteří označili Breivika za paranoidního schizofrenika.

Breivik, který chce být uznán za duševně zdravého, aby byla brána vážně jeho ideologie, zprávu Husbyho a Sörheimové ostře kritizoval jako „dílo pohádkářů“. V pátek před soudem prohlásil, že osoba, již tito psychiatři ve zprávě popisují, musí být neprodleně předána zdravotnické péči a musí jí být nasazeny léky. V případě Breivika by ale toto bylo sotva možné. Podávání jakýchkoli léků si podle deníku Verdens Gang žádá v Norsku souhlas pacienta.