Brexit musíme vyřešit co nejdříve, shodli se unijní lídři

Předseda Evropské rady Donald Tusk, britský premiér David Cameron a předseda Evropské komia Jean-Claude Juncker na summitu Východního partnerství

Předseda Evropské rady Donald Tusk, britský premiér David Cameron a předseda Evropské komia Jean-Claude Juncker na summitu Východního partnerství Zdroj: CTK

Rozhovory o konkrétní podobě britského odchodu z Evropské unie by měly začít co nejdříve, průtahy jen zbytečně prodlužují nejistotu. Ve společném prohlášení to dnes uvedli zástupci unijních institucí a nizozemského předsednictví. Připomněli také, že poté, co se britští voliči v referendu rozhodli unii opustit, přestává platit dohoda o změně postavení Británie v EU, kterou v únoru dojednal britský premiér David Cameron.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, šéf Evropské rady Donald Tusk, předseda europarlamentu Martin Schulz a premiér předsednického Nizozemska Mark Rutte také zdůraznili, že jakákoli nová dohoda s Británií jako třetí zemí bude muset odrážet zájmy obou stran a bude muset být vyvážená.

„Ve svobodné a demokratické proceduře vyjádřili britští občané své přání opustit Evropskou unii. Litujeme tohoto rozhodnutí, ale respektujeme jej,“ řekl Juncker na tiskové konferenci v Bruselu.

SLEDUJTE REFERENDUM BREXIT ON-LINE

V prohlášení špičky unijních institucí zdůraznily, že reakce EU na „bezprecedentní situaci“ je jednotná a EU bude pokračovat jako svazek 27 zemí. „Unie je rámec naší společné politické budoucnosti. Jsme svázáni společnou historií, zeměpisnou polohou a společnými zájmy a naši spolupráci budeme na tomto základě rozvíjet,“ stojí v prohlášení.

Základem sdělení je však požadavek na rychlé zahájení „rozvodových rozhovorů“ poté, co dal končící britský premiér David Cameron najevo, že by vyjednávání mohl spustit až v říjnu jeho nástupce ve funkci.

K brexitu čtěte také:

Brexit musíme vyřešit co nejdříve, shodli se unijní lídři

Brexit může posunout konec intervencí ČNB, tvrdí analytici

Skotsko i Severní Irsko mluví o vlastním referendu

Juncker také poznamenal, že očekává velmi jasné vyjádření ze strany Německa a Francie v tom smyslu, že stávající nejistá situace nesmí trvat příliš dlouho. „Musíme věci zrychlit,“ podotkl šéf komise.

„Ne. Děkuji vám,“ uzavřel Juncker svou dnešní tiskovou konferenci stručnou reakcí na otázku, zda je britské hlasování začátkem konce Evropské unie.

Juncker dnes také v mailu zaměstnancům Evropské komise ujistil britské občany mezi nimi, že se bude snažit zajistit, aby mohli svou práci vykonávat i nadále.