Británie dá 40 milionů liber na protipovodňová opatření. Podle opozice to nestačí

Záplavy ve Velké Británii

Záplavy ve Velké Británii Zdroj: ctk/ap

Britská vláda slíbila investovat více než 40 milionů liber (asi 1,5 miliardy korun) na přebudování a posílení protipovodňových opatření, která při bouřích a lijácích v Británii koncem loňského roku nedokázala ochránit tisíce domů. Opozice považuje částku za nedostatečnou.

Lijáky vyvolaly rozsáhlé povodně, které zatopily domy a narušily dopravu a dodávky elektřiny v severní Anglii, ve Skotsku a Severním Irsku. Vážně poškozena byla například města York, Leeds a Manchester.

Konzervativní premiér David Cameron čelí kritice, že se nepoučil z podobných záplav v minulých letech a nepřijal potřebná opatření na ochranu obyvatel. Podle levicové opozice šetřil peníze v rámci své politiky úspor. Cameron poukázal na bezprecedentní rozsah nynějších záplav, ale připustil, že je nutné protipovodňové systémy zlepšit.

Opoziční labouristé tvrdí, že vládou plánovaných 40 milionů liber zdaleka nestačí na efektivní a trvalá protipovodňová opatření v zemi, kde leží v záplavových oblastech velký počet obydlí.

Odborníci poukazují na to, že v důsledku globálního oteplování jsou zimy na britských ostrovech stále deštivější a úřady s tím budou muset počítat.

Britská meteorologická služba v sobotu předpověděla, že dnes a v pondělí budou v důsledku dešťů hrozit další povodně ve východním Skotsku.