Britové začali bombardovat IS v Sýrii, hned po schválení parlamentem

Britská stíhačka Tornado

Britská stíhačka Tornado Zdroj: CC BY-SA 2.0:UK Ministry of Defence via Flickr

Britské ministerstvo obrany potvrdilo, že letouny RAF dnes podnikly vůbec první nálety na pozice hnutí Islámský stát v Sýrii. Stalo se tak nedlouho poté, co letecké údery ve středu večer odsouhlasil britský parlament. Britské letouny dosud zasahovaly jen proti radikálům v Iráku.

Čtyři bojová letadla typu Tornado vzlétla z britské základny Akrotiri na Kypru krátce po hlasování. Mluvčí ministerstva obrany agentuře AP následně potvrdil, že provedly nálety v Sýrii. Podrobnosti o cílech těchto úderů budou zveřejněny až během dnešního dne. Letadla se po náletech vrátila v pořádku na základnu.

Britské stíhací bombardéry dnes brzy ráno úspěšně zasáhly určené cíle v oblasti ropných polí ve východní Sýrii, upřesnil podle agentury Reuters ministr obrany Michael Fallon. Ropnou infrastrukturu v Sýrii mají od loňska pod kontrolou oddíly IS a prodej ropy je považován za jeden z hlavních pilířů ekonomické infrastruktury tohoto hnutí. OSN již loni v listopadu odhadovala, že IS má z prodeje ropy až 1,6 milionu dolarů (téměř 41 milionů korun) denně.

Správné rozhodnutí

Pro rozšíření náletů hlasovalo ve středu pozdě večer 397 poslanců, proti jich bylo 223. Pro schválení byla nutná většina alespoň 174 hlasů. Hlasování v Dolní sněmovně předcházela více než desetihodinová rozprava.

„Myslím si, že Sněmovna učinila správné rozhodnutí, aby zajistila, že bude Británie v bezpečí,“ uvedl následně na twitteru britský premiér David Cameron. Výsledek hlasování uvítal rovněž americký prezident Barack Obama a jeho francouzský protějšek François Hollande. Ten po atentátech islamistů z 13. listopadu v Paříži vyzval zahraniční partnery k zesílení boje proti IS.