Britská královna k nejbohatším Britům nepatří

Britská královna Alžběta II.

Britská královna Alžběta II. Zdroj: CTK

Osobní majetek britské královny Alžběty II., která se dnes stala nejdéle vládnoucím panovníkem v historii ostrovního království, není nikterak skromný. Na nejbohatší Evropany a Brity ale zdaleka nestačí.

Ještě v roce 1989 byla královna nejbohatším člověkem ve Velké Británii. Letos v žebříčku nejbohatších obyvatel britských ostrovů, který sestavuje deník Sunday Times, dokonce vypadla i ze třístovky nejbohatších, když spadla na 302. místo a to navzdory tomu, že se od loňska její majetek zvýšil o 10 milionů liber na 340 milionů (12,6 miliard korun). Její pokles v žebříčku je důsledkem rychlého růstu bohatství nejbohatších britských rezidentů.

Jedná se pouze o kvalifikované odhady celkového jmění panovnice, které čítá předevčím nemovitosti, farmy, závodní koně, sbírky umění a vzácných známek. Například agentura Bloomberg tento týden její majetek ohodnotila „jen“ na 425 milionů dolarů (10,3 miliardy korun).

Její vláda byla doprovázená rozpadem britského impéria, dříve nevídanou tvorbou bohatství a nástupem superbohatých. Londýn vzali útokem ropní šejci a oligarchové. Není bez zajímavosti, že žebříček, který královnu poslal na 302. místo, „vyhrál“ ukrajinský oligarcha Leonard Blavatnik s majetkem v přepočtu téměř 500 miliard korun.

Britská šlechta je bohatší

O poznání bohatší než samotná královna jsou jiní členové britské člechty. Především díky držení pozemků v centrálním Londýně. Majetek Vévody z Westminsteru se například odhaduje 365 miliard korun. Z toho vlastní královna pouhá tři procenta. Šestý Vévoda z Westminsteru Gerald Grosvenor je dědicem pozemků a půdy v Londýně. Tu pouze pronajímá majitelům a obyvatelům staveb na nich. Nájmy se většinou uzavírají na stovky let, takže ačkoliv jsou dědicové půdy na papíře velmi majetní, o poznání hůře jsou na tom pokud jde o hotovost.

Deník Daily Mail upozornil, že královna mohla být v minulosti nejbohatším obyvatelem Velké Británie jen proto, že se do jejího majetku započítaval majetek královský. Ten v hodnotě 20 miliard dolarů, kam spadá Buckinghamský palác, královská sbírka umění či korunovační klenoty, je spravovanán trustem, který ho drží pro další generace panovníků.

Alžběta II. se stane nejdéle vládnoucím monarchou v dějinách Británie