Britská královna musí šetřit, na účtu má poslední milion

Alžběta II.

Alžběta II. Zdroj: CTK

Zatímco britská ekonomika roste o téměř dvě procenta, Buckinghamský palác jako symbol monarchie čeká utahování opasků. Dvůr královny Alžběty II. v posledních letech totiž rozhazoval natolik, že mu v rezervním fondu zbývá na hospodaření poslední milion liber.

Poradci královny nezvládají finance a majetek panovnice pomalu chátrá, uvádí parlamentní komise, jejíž závěry zveřejnil The Daily Telegraph. Královský dvůr utratil za posledních 13 let celkem 34 milionů liber. Na účtu tak zbývá poslední milion. Buckinghamský palác musí šetřit.

Samotná domácnost královny se snažila poslední roky šetřit, povedlo se jí ovšem výdaje seškrtat pouze o pět procent. Do problematického hospodaření se teď chce vložit vláda. „Věříme, že ministerstvo financí má povinnost aktivně se zapojit do finančního plánování a řízení královské domácnosti,“ říká předsedkyně parlamentní komise Margaret Hodgeová.

Buckinghamský palácBuckinghamský palác | CC BY-SA 3.0: хенрик via WikimediaBuckinghamský palác

Chátrající Buckinghamský palác se má víc otevřít návštěvníkům

Nedostatek financí se pochopitelně odráží na stavu královského majetku. Buckinghamský palác i hrad Windsor nutně potřebují opravy. The Daily Telegraph dokonce píše o tom, že do paláce zatéká. Navíc i 60 let staré kotle je třeba co nejdřív vyměnit.

I když komise chválí královský palác za to, že loni dokázal vydělat přes 11,5 milionu liber, zatímco před šesti lety to bylo skoro dvakrát méně, poslanci trvají na tom, že palác se může přičinit ještě víc. Radí proto královně otevřít své královské rezidence a nalákat sem návštěvníky. „Buckinghamský palác je otevřený jenom 78 dní v roce, navštíví ho jen půl milionu návštěvníků, zatímco Londýnský Tower má ročně přes 2 miliony návštěvníků,“ upozorňuje Hodgeová. Z příjmů by se pak mohly financovat opravy zchátralého majetku.