Britská policie varuje ruské emigranty v zemi, jsou údajně v nebezpečí

Britská policie

Britská policie Zdroj: Reuters

Britská policie údajně začala kontaktovat ruské emigranty žijící v Británii kvůli jejich bezpečnosti. Reaguje tak na nedávné úmrtí Nikolaje Gluškova, bývalého přítele miliardáře a kritika Kremlu Borise Berezovského, které Britové nyní vyšetřují jako vraždu. Gluškov byl nalezen mrtvý ve svém bytě v Londýně nedlouho poté, co se někdo pokusil na jihu Anglie otrávit někdejšího ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru nervově paralytickou látkou.

Bezpečnostní složky podle BBC přehodnotily názor, že ruští emigranti jsou v Británii vystaveni jen malému nebezpečí. Z toho důvodu se policie nyní s nimi snaží spojit a radí jim, aby byli opatrní.

Britská policie nicméně zatím tvrdí, že v tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že by smrt Gluškova, který byl zřejmě uškrcen, nějak souvisela s otravou Sergeje Skripala a jeho dcery.

Otrávení bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala nervově paralytickou látkou Novičok 4. března v jihoanglickém Salisbury nařídil podle britského ministra zahraničí Borise Johnsona s nejvyšší pravděpodobností osobně ruský prezident Vladimir Putin. Kreml to rezolutně odmítá.

Británie ve středu v odvetě za údajný ruský útok na Skripala rozhodla, že vypoví ze země 23 ruských diplomatů. Moskva uvedla, že chystá odvetné opatření.