Britská premiérka: Musíme se domluvit mezi sebou, než požádáme o brexit

Theresa May a Nicola Sturgeon

Theresa May a Nicola Sturgeon Zdroj: ctk

Britská vláda nepožádá o aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy, která zahájí rozhovory o odchodu země z Evropské unie, dokud se na společném postupu neshodne celé Spojené království. Po setkání se skotskou první ministryní Nicolou Sturgeonovou to uvedla britská premiérka Theresa Mayová. V červnovém referendu se většina Skotů vyjádřila pro setrvání země v EU.

„Jsem ochotná naslouchat různým možnostem a první ministryni (Sturgeonové) jsem dnes jasně řekla, že chci, aby se skotská vláda plně zapojila do naší diskuse,“ uvedla premiérka Mayová.

O spuštění článku 50 lisabonské smlouvy, po jehož aktivaci budou následovat nejméně dvouletá jednání o odchodu Británie z EU, Londýn podle Mayové nepožádá, „dokud si nebudu jistá, že máme postup společný pro celé Spojené království a (společný) cíl jednání“.

Skotové chtějí v EU zůstat

Skotská premiérka Sturgeonová po červnovém referendu řekla, že vůlí Skotů je zůstat v EU, a nevyloučila proto další plebiscit o nezávislosti Skotska. Pokud Skotové budou chtít další referendum o samostatnosti skutečně vypsat, nebylo by správné, aby se ho londýnská vláda pokusila zablokovat, uvedla dnes po jednání Sturgeonová.

Pokud Skotové budou chtít další referendum o samostatnosti skutečně vypsat, nebylo by správné, aby se ho londýnská vláda pokusila zablokovat, uvedla dnes po jednání Sturgeonová. „Myslím, že by pro jakéhokoli premiéra bylo nemyslitelné, aby stál v cestě referendu, pokud by pro něj skotský parlament hlasoval,“ řekla.

Mayová pouze podotkla, že v referendu z roku 2014 se Skotové k možné samostatnosti vyjádřili „zcela jasně“. Nezávislost tehdy odmítlo 55 procent voličů.