Britská vláda se uprostřed olympiády topí v problémech

Klikující double-decker z dílny Davida Černého dorazil do Londýna

Klikující double-decker z dílny Davida Černého dorazil do Londýna Zdroj: Reuters

Mnoho obyvatel britského království doufalo, že úspěšná olympiáda pomůže stmelit vládu, která se pak bude moci soustředit na řešení hospodářských problémů. Nastal ale pravý opak. Premiér David Cameron včera připustil, že mezi ním a lídrem liberálních demokratů Nickem Cleggem panují hluboké neshody. Centrální banka navíc zhoršila odhad růstu hrubého domácího produktu pro letošní rok, a to na nulu. Ještě v květnu přitom mínila, že HDP poroste o 0,8 procenta.

Pak ale vyšlo najevo, že ekonomika ve druhém čtvrtletí prohloubila propad více, než se čekalo. V porovnání s předchozím obdobím klesla o 0,7 procenta.

„Na rozdíl od olympioniků, z nichž jsme po dva týdny nadšeni, naše hospodářství ještě nedosáhlo dobré kondice,“ uvedl guvernér banky Mervyn King. Podotkl přitom, že další vývoj je zcela nepředvídatelný, protože nikdo netuší, co se stane v eurozóně.

Jenže Britové netuší ani to, co se stane doma. Vláda v pondělí zastavila reformu Sněmovny lordů. Premiér David Cameron tím sice vyhověl části svých straníků, ale rozhněval partnery v kabinetu. Clegg prohlásil, že premiérova partaj porušila koaliční smlouvu. Jeho strana prý tedy zase nepodpoří konzervativci navrhované snížení počtu členů dolní komory parlamentu.

Udržet filmovou roli Alžběty II. pod pokličkou, bylo „ďábelsky těžké“

Britská ekonomika se dále propadla do hlubší recese, pomůže Olympiáda v Londýně?

Záměr reformovat horní komoru přitom narážel i na odpor veřejnosti. Kritici podotýkali, že je nesmyslné ztrácet teď čas návrhem, pro nějž by se těžko hledal konsenzus. A tím argumentuje i Cameron. „Místo měsíců hádek se můžeme zaměřit na téma číslo jedna, což je ekonomika,“ ujišťuje s tím, že rozepře se na této snaze nepodepíšou.