Britské konzervativce poškodil lobbistický skandál „hotovost za přístup“

David Cameron

David Cameron Zdroj: profimedia.cz

Konzervativcům ublížil skandál kolem jejich pokladníka, který vybíral sponzorské příspěvky za přístup k premiérovi Davidu Cameronovi. Podle aktuálního průzkumu ztrácí toryové na labouristy deset procent, v rámci šetření agentury ComRes nejvíce za sedm let.

V minulé sondě agentury ComRes Cameronova partaj se 37 procenty zaostávala jen o tři procenta. Ze zmíněného průzkumu navíc vyplývá, že dvě třetiny Britů konzervativce považují za „stranu bohatých“.

Kauzu odstartoval list The Sunday Times zveřejněním skryté nahrávky. Na ní pokladník Peter Cruddas nabízel novinářům vydávajícím se za finančníky, že jim za 250 tisíc liber (7,4 milionu korun) zprostředkuje večeři s Cameronem a tím možnost ovlivnit vládní politiku.

Ministerský předseda se od pokladníkova jednání distancoval a Cruddas na svou funkci rezignoval. „Za dva roky, co jsem premiérem, nastaly tři příležitosti, během nichž významní sponzoři přišli povečeřet do mého bytu,“ řekl Cameron. Později uveřejnil seznam hostů několika slavností v apartmá nad kanceláří v Downing Street 10 a v premiérské rezidenci v Chequers, kteří věnovali straně více než 50 tisíc liber. Nikoho z nich prý „nedoporučil“ Cruddas. Šéf vlády navíc slíbil do budoucna větší transparentnost.

Zdá se ale, že aféra jen tak neutichne. Labouristé se jí nadšeně chopili a volají po nezávislém vyšetřování. Média začínají vytahovat informace o publikovaných velkých dárcích. Jeden z nich se prý například snaží získat ropné kontrakty od nové libyjské vlády.

Problém s financováním stran je v Británii dlouhodobý. „Během uplynulých dvaceti let slibovala každá nová vláda, že nastaví nové normy financování stran a vyřeší s ním spojená dilemata. Realita je ale taková, že každá nová vláda zjistila, že je nesmírně složité zajistit, aby těchto norem bylo dosaženo,“ konstatoval Mark Wickham-Jones z bristolské univerzity.