Britští konzervativci řeší, co s euroskeptiky

Nigel Farage

Nigel Farage Zdroj: profimedia.cz

Pokud by se v Británii v příštích volbách opakoval scénář z minula a konzervativci zvítězili, ale neměli většinu, mohli by vsadit na nového koaličního partnera. Vzhledem k problematickým vztahům s liberálními demokraty a současné vlně euroskepticismu se jim nabízí spolupráce se Stranou nezávislosti Spojeného království (UKIP).

Partaj už několikrát v průzkumech předstihla vládní uskupení Nicka Clegga a dobře si vedla i v nedávných doplňovacích volbách. Na cestě k alianci mezi subjekty ale leží překážky.

V čele UKIP, jež si přeje odchod Británie z EU, je europoslanec Nigel Farage. „Proslavil“ se hlavně urážkou unijního prezidenta Hermana Van Rompuye, kterému řekl, že má charizma mokrého hadru a vzhled nižšího bankovního úředníka. Někteří konzervativci se obávají, že růst popularity další pravicové strany pro ně bude znamenat odliv hlasů. Křídlo toryů, žádající přenesení části pravomocí z Bruselu zpět do Londýna, ale v uskupení vidí potenciálního partnera. A to i přesto, že UKIP za jakékoli spojenectví požaduje jasnou garanci referenda o setrvání v unii.

Konzervativní poslanec a volební stratég Michael Fabricant vybídl v interní zprávě předsedu vlády Davida Camerona, aby s UKIP uzavřel volební pakt, který spojencům umožní dosáhnout v dolní komoře převahy. „Konzervativní strana si může ve volbách v roce 2015 vést dobře sama. Ale spojení s UKIP nám může přinést dalších dvacet křesel,“ je přesvědčen.

Volební preference v BritániiVolební preference v Británii | E15

Podle letního průzkumu věří v prospěšnost tohoto paktu 60 procent konzervativců. Uzavření aliance ale brání spor mezi euroskeptiky a Cameronem. Strana se na něj zlobí kvůli výroku, že jsou v jejích řadách cvoci a zakuklení rasisté.

Dokud nepřijde omluva, je pakt vyloučen, tvrdí uskupení s tím, že požadavek na přísnější hraniční kontroly nemá s rasismem nic společného. „Jestliže (Cameron) chce volební válku s mou stranou na téma jeho imigrační politiky otevřených dveří, tak ji může mít,“ vzkázal do Downing Street Farage. Řešením situace by podle něj mohla být i změna na postu lídra konzervativců.

EU je monstrum, které jde ke dnu