Britští labouristé až do roku 2020 nechtějí vyhlásit referendum o EU

Londýnské City

Londýnské City Zdroj: HB Reavis

Šéf labouristů Ed Miliband, dnes pro deník Financial Times uvedl, že Britští labouristé by referendum o setrvání v Evropské unii uspořádali pouze, kdyby měl Londýn měl popustit další pravomoci Bruselu. Tuto možnost vnímá jako velice nepravděpodobnou. Jeho labouristé vidí cestu v reformě zevnitř evropské osmadvacítky. Miliband věří, že budoucnost Británie je v EU.

Na Milibandův článek reagoval premiér Spojeného království David Cameron na Twitteru tvrzením, že „jen Konzervativní strana může zaručit a realizovat referendum o setrvání země v EU“.

Cameron: Referendum do konce roku 2017

Cameron slíbil, že se pokusí dosáhnout nové dohody s EU a na základě toho uspořádat referendum, které by o setrvání Británie v unii rozhodlo do konce roku 2017. To vše ale za předpokladu, že volby v květnu 2015 vyhrají jeho konzervativci.

Podle FT se britští byznysmeni obávají nejistoty, kterou vyvolává referendum navržené Cameronem na rok 2017. Na druhou stranu Milibandovy dnešní výroky jsou jistým politickým rizikem, že se Miliband bojí názoru veřejnosti na EU, jak napsaly FT.

Pokud by vyhráli labouristé, Miliband by referendum uspořádal pouze v případě, že by unijní centrála chtěla přebírat další pravomoci na úkor britské správy. Návrhy na takové změny ale momentálně podle něj nejsou a nedá se předpokládat, že by je měl řešit parlament v příštím volebním období, tedy do roku 2020.

Labouristé nyní zaujímají stejný postoj, jako menší strana vládní koalice, liberální demokraté. Jejich šéf a vicepremiér Nick Clegg rovněž slíbil referendum jen v případě předávání dalších pravomocí do Bruselu.