Britští poslanci: Skotsko nemá právo na referendum o nezávislosti

Skoti si chtějí o své samostatnosti rozhodnout v referendu, podle britského parlamentu na to ale nemají právo

Skoti si chtějí o své samostatnosti rozhodnout v referendu, podle britského parlamentu na to ale nemají právo Zdroj: profimedia.cz

Připravované referendum o odtržení Skotska od Velké Británie je nelegální. K tomuto závěru dospěla zpráva dolní sněmovny britského parlamentu. Vyzvala také místní parlament Holyrood a parlament v Londýně, aby dosáhly dohody.

„Skotská vláda tvrdí, že Holyrood je oprávněn vypsat referendum, ale výbor pro to nenalezl žádný důkaz,“ uvedl výbor s tím, že žádné důkazy nepředložila ani místní vláda v Edinburghu.

Výbor pro skotské záležitosti také označil za „pozoruhodné“, že se do debaty o pořádání referenda nezapojil hlavní právní poradce skotské vlády Frank Mulholland. „Chápeme, že činitelé v oblasti práva svá doporučení zveřejňují jen výjimečně, ale v případě jako tento je velmi silným veřejným zájmem porozumět tomu, jak skotská vláda přistupuje k procesu, který určí budoucnost země,“ píše se v prohlášení.

Výbor dodává, že skotský parlament může vydávat zákony jen v oblasti takzvaných přenesených záležitostí, zatímco v otázce unie mezi Skotskem a Anglií může rozhodovat pouze parlament v Londýně.

Zpráva Výboru pro skotské záležitosti ale rozhodně neznamená definitivní stop pro snahy politiků Skotské národní strany, kteří mají v místním parlamentu většinu. Bránit jim nechce ani ministerský předseda David Cameron, který dal najevo ochotu přenést na Holyrood potřebné pravomoci. Šéf skotské vlády Alex Salmond chce referendum uspořádat na podzim 2014.

Skotsko by si odtržením od Británie výrazně pohoršilo, varuje severní region před separatistickými náladami vláda v Londýně.Skotsko by si odtržením od Británie výrazně pohoršilo, varuje severní region před separatistickými náladami vláda v Londýně. | E15