Brusel by měl kvůli uprchlíkům zmírnit rozpočtová pravidla, žádá Schulz

Uprchlíci

Uprchlíci Zdroj: ctk/AP

Evropská unie by kvůli mimořádným výdajům způsobeným rekordním přílivem běženců měla zmírnit svá rozpočtová pravidla. Uvedli to šéf Evropského parlamentu a lucemburský ministr financí v rozhovorech, která dnes zveřejnila média.

Agentura Reuters napsala, že volání po uvolnění těchto pravidel, podle kterých rozpočtový schodek nesmí překročit tři procenta hrubého domácího produktu, nabývá na intenzitě.

V podobném duchu se nedávno vyjádřil evropský komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici. Obdobně Rakousko se nechalo slyšet, že Brusel by kvůli rostoucím nákladům na péči o uprchlíky měl uvažovat o výjimkách.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz řekl zástupcům německých regionálních listů, že příliv uprchlíků představuje mimořádnou zátěž, kterou je třeba zohlednit v rozpočtových kritériích.

Lucemburský ministr financí Pierre Gramegna německému listu Handelsblatt sdělil, že Evropská unie by vzhledem k mimořádným výdajům způsobeným příchodem statisíců uprchlíků měla zmírnit svá rozpočtová kritéria. „Měli bychom kompenzovat mimořádné výdaje,“ řekl Gramegna, jehož země je v tomto pololetí předsednickou zemí Evropské unie.