Brusel chce mocně podpořit malé firmy

Malá firma

Malá firma Zdroj: E15

V příštích sedmi letech by se měly v Evropě výrazně zlepšit podmínky pro zakládání a fungování malých a středních firem. Slibuje to v novém akčním plánu Podnikání 2020 Evropská komise. „Je iluze si myslet, že pracovní místa vytvoří větší zásahy vlády. Přes 85 procent nových míst bude vznikat v malých a středních firmách. Toho musíme využít,“ prohlásil při prezentaci plánu komisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani.

Komise hodlá přimět členské státy, aby do školních osnov do roku 2015 zařadily zvláštní předměty, které děti a mladé lidi naučí, jak podnikat. Podobných opatření, kde komise může na národní vlády jen apelovat, je v plánu většina. Třeba jako výzva, aby vlády přesměrovaly část peněz ze strukturálních fondů do programů usnadňujících financování začínajících firem.

Doporučením je i zjednodušení daňových předpisů pro malé firmy, které i v Česku představují podle Hospodářské komory pro začínající podnikatele velkou překážku. Podle hodnocení Světové banky je Česko až 140. na světě, pokud jde o snadnost a nákladnost založení firmy.

Sama komise slibuje vytvoření celoevropské platformy pro poskytování mikroúvěrů a také zřízení burz, kde budou moci menší firmy vydávat dluhopisy, a vymaní se tak ze závislosti na bankách. „Tyto nástroje bych nepřeceňoval. Půjčky by měly být v rukou spíše komerčních bank a stát by do toho měl v rámci podpory vstupovat na bázi slev na úroky, pojištěním pohledávek nebo třeba podporou exportního financování,“ soudí o plánu komise Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků.

Komise hodlá také podpořit větší využívání peněz ze strukturálních fondů pro pomoc malým firmám. Slibuje rovněž, že bude pokračovat v inventuře unijních směrnic a jejich zjednodušování, případně rušení, aby tolik podnikatele nezatěžovaly.

„Je dobře, že z komise zazněl jasný hlas na podporu podnikatelů. Je ale třeba otevřeně přiznat, že ač komise hovoří o revolučním přístupu, tak až na několik nových myšlenek a návrhů v něm nenalézáme nic tak zásadně odlišného od již známých unijních dokumentů,“ hodnotí plán Petr Kužel, předseda Hospodářské komory.