Brusel nechce pokutovat Španělsko a Portugalsko kvůli jejich deficitům

Španělské vlajky v Madridu

Španělské vlajky v Madridu Zdroj: Contando Estrelas via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Evropská komise doporučila členským zemím EU nepokutovat Španělsko a Portugalsko kvůli tomu, že se tyto země v minulých letech jen málo snažily snížit své rozpočtové deficity. Portugalsko by svůj nadměrný schodek mělo pod požadovaná tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) dostat letos. Španělsko nejpozději v roce 2018. Šéf ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem vyjádřil s tímto postojem nespokojenost.

„Jde v první řadě o budoucnost. Španělsko a Portugalsko stále čelí náročným úkolům. Obě země musejí vrátit svou rozpočtovou politiku na původní dráhu a posílit snahy o strukturální reformy,“ řekl místopředseda komise pro euro Valdis Dombrovskis.

Madrid i Lisabon se podle něj nyní v žádosti o snížení pokuty právě k tomuto zavázaly a komise proto bude sledovat, jaká z toho budou plynout konkrétní opatření. V obou zemích Pyrenejského poloostrova je navíc stále velmi složitá vnitropolitická situace.

Když členské země EU 12. července rozhodly, že Portugalsko a Španělsko rozpočtová pravidla skutečně porušily, měla komise 20 dní na předložení konkrétního návrhu trestu.

Pokuta se přitom mohla vyšplhat až na 0,2 procenta HDP, což by bylo až 2,2 miliardy eur (59,5 miliardy korun) v případě Španělska a asi 360 milionů eur (9,7 miliardy korun) v případě Portugalska.

Dijsselbloem uvedl, že ho dnešní doporučení komise zklamalo. „Je neuspokojivé, že zjištění, podle kterého Španělsko a Portugalsko nepodnikly účinné kroky ke konsolidaci svých rozpočtů, nemá žádné důsledky,“ prohlásil. Dodal, že počká, až komise své rozhodnutí objasní, a že bude o této záležitosti diskutovat s ostatními členskými zeměmi eurozóny.

Španělsko mělo loni deficit 5,1 procenta HDP místo očekávané úrovně 4,2 procenta, zatímco Portugalsko mělo schodek 4,4 procenta místo 2,5 procenta HDP.

Portugalsko se přitom v postupu při nadměrném schodku nachází už od prosince 2009. V červnu 2013 mu bylo doporučeno odstranit nadměrný deficit nejpozději do konce roku 2015. Španělsko je v proceduře od dubna 2009.

V červnu 2013 dostal Madrid doporučení nadměrný schodek odstranit nejpozději do konce roku 2016. Nyní tedy Portugalci dostali rok navíc a Španělé roky dva.

Evropská komise dnes nerozhodovala o dalším způsobu, jak mohou být země potrestány, tedy o možnosti zastavení peněz z evropských strukturálních fondů. Toto rozhodnutí padne až po konzultaci s Evropským parlamentem. Dombrovskis dnes ale poznamenal, že se na něj bude třeba dívat s ohledem na dnešní postup.