Brusel: Nízká daň pro Starbucks je jako státní pomoc

Kavárna Starbucks

Kavárna Starbucks Zdroj: m01229, Flickr.com (CC BY 2.0)

Daňové dohody mezi největším světovým kavárenským řetězcem Starbucks a nizozemskými úřady mohou představovat formu nezákonné státní pomoci. Sdělila to Evropská komise, podle níž Amsterodam umožňuje Starbucksu platit daň z příjmu z nižšího základu. Nizozemsko se proti tvrzení Bruselu ohradilo. Daňová ujednání Amsterodamu s americkou firmou prý splňují mezinárodní standardy a státní pomocí nejsou.

Případ se týká společnosti Starbucks Manufacturing EMEA. Evropská komise ji začala hloubkově vyšetřovat před pěti měsíci. Dnes Brusel sdělil, že dohody se Starbucks Manufacturing podle jeho předběžného názoru představují státní pomoc a Brusel má pochybnosti o „kompatibilitě“ takové pomoci s vnitřním trhem.

Starbucks se před několika lety stal kvůli svému kličkování připlacení daní terčem kritiky například ve Velké Británii. Po protestech veřejnosti a několika útocích a své kavárny se řetězec na konci roku 2012 rozhodl v zemi odvádět vyšší daně.

Komise vyšetřuje obdobné dohody s americkou společností Apple, s italskou automobilkou Fiat a s americkým internetovým prodejcem Amazon. Regulátoři mají v hledáčku kromě Nizozemska i Lucembursko, Irsko, Maltu, Belgii, Kypr a Gibraltar.