Brzy začne další ročník dakarské rallye. Její zakladatel pro závody žil i zemřel

Thierry Sabine

Thierry Sabine Zdroj: CC BY SA 2.0: Yelles C.M.A. via Wikimedia Commons

Martin Prokop přiznal, že ho Dakar občas hodně bolel
Slovák Svitko dál jede velmi dobře a průběžně je zatím druhý
Takhle slaví vítěz motocyklové kategorie Toby Price
Jaroslav Valtr s tatrou dojel v předposlední 12. etapě Rallye Dakar čtvrtý mezi kamiony
Cyril Despres pod přísným dohledem jednoho z fanoušků
33
Fotogalerie

Příští týden začne další ročník nejtěžšího automobilového závodu planety. Podnik má za sebou bohatou historii.

Myšlenka obtížného dálkového závodu se zrodila v sedmdesátých letech. Stál za ní Thierry Sabine, dobrodruh, který závodil téměř se vším, co bylo jen trochu rychlé. Létal, závodil s motocykly, několikrát se zúčastnil i slavného Le Mans.  

Na jednom motocyklovém závodu na severu Afriky vypověděla jeho motorka službu. Sabine pak musel hledat pomoc sám, bez jídla i vody tři dny. Rozhodl se, že bude pořádat závody sám, a že je bude organizovat lépe a bezpečněji. Tak vznikla myšlenka náročného závodu, kde své místo najdou profesionálové i amatéři. O každého závodníka muselo být dobře postaráno.

První ročník Rallye Paříž-Dakar se uskutečnil v roce 1979. Nejednalo se o klasickou rallye, ale spíše o terénní závod uprostřed nehostinné pouště a písečných dun. Sabine se stal ředitelem soutěže, osobně dohlížel na její organizaci. Dakarská rallye byla jeho životem.

Soutěž byla opravdu bezpečnější než ostatní. Pořadatel zajišťoval kvalitní stravu a v rámci možností přijatelné podmínky v dakarském servisu, zvaném bivouac. Nově závodníky sledovaly vrtulníky, které mohly poskytnout rychlou pomoc v případě nehody. Sabineho filosofií bylo srovnání podmínek profesionálů i amatérů.

Sabine se ale největší slávy jeho závodu nedočkal. Zemřel při havárii vrtulníku, když osobně sledoval závodníky na jedné z etap Dakaru roku 1986. Soutěž jeho úmrtím hodně ztratila, dál se ale rozvíjela a získávala si obdiv a uznání.

Postupně se závodu začala účastnit slavná jména známá z mistrovství světa v rally nebo Formule 1. Nelze opomenout Ariho Vatanena, Stéphana Peterhansela nebo Colina McRae. Od roku 1979 se soutěž nekonala jen jednou, a to v roce 2008. Nebezpečí teroristických útoků nakonec vyústilo v přesun soutěže na jihoamerický kontinent. Soutěž tím ztratila trochu ze svého legendárního a romantického obrazu, oblíbená je ale stále.

Letos se startuje 2. ledna v Argentině. Na startu uvidíme zmíněného Stéphana Peterhansela, Carlose Sainze i fenomenálního Francouze Sébatiena Loeba. Palce můžeme držet i Čechům, zřejmě největšími českými nadějemi na skvělý výsledek jsou Aleš Loprais a Martin Kolomý s Tatrami. V kategorii automobilů můžeme sledovat Martina Prokopa, který pojede s Fordem.