Budete se bát i na nákup, vzkazuje IS Francii

Teroristické útoky v Paříži

Teroristické útoky v Paříži Zdroj: ctk/ap

Teroristická organizace Islámský stát (IS) v nově zveřejněném videu hrozí Francii. Informovala o tom agentura Reuters. Video se objevilo těsně po pátečních útocích, při nichž v Paříži zahynulo podle čerstvé bilance 128 osob. K akci se zatím žádná organizace nepřihlásila.

Člen IS na nedatovaném videu říká, že Francie nebude žít v klidu, dokud bude pokračovat bombardování. „Dokud budete bombardovat, nebude žít v klidu. Budete se bát vyrazit i na nákup,“ říká arabsky muž s plnovousem obklopený dalšími muži. Vyzývá také muslimy, kteří nemohou odjet do Sýrie, aby útočili ve Francii. Francouzské letectvo je zapojeno do bojů proti této skupině v Iráku i v Sýrii.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, který se účastní dnešních vídeňských rozhovorů o Sýrii, řekl, že atentáty v Paříži ukazují, že je boj proti terorismu třeba koordinovat na mezinárodní úrovni.

Při pátečních atentátech zemřelo také osm útočníků, z nichž sedm se odpálilo náložemi, jež měli při sobě. Jejich totožnost zatím není známá.