Buffett rozdává: na charitu věnoval akcie za 2,8 miliardy dolarů

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: ctk

Známý americký miliardář Warren Buffett tento týden věnoval pěti charitativním organizacím akcie své investiční společnosti Berkshire Hathaway v hodnotě 2,8 miliardy dolarů, tedy téměř 57 miliard korun. Tento krok je součástí Buffettova plánu rozdat téměř celý svůj majetek.

Největší část akcií obdržela nadace Belindy a Billa Gatesových, která se zabývá problémy v oblasti vzdělávání, zdravotnictví a chudoby. Nadace získala zhruba 16,6 milionu akcií firmy Berkshire v hodnotě přes 2,1 miliardy dolarů. Zbývající část akcií věnoval třiaosmdesátiletý Buffett vlastní nadaci, kterou pojmenoval po své zesnulé manželce Susan, a nadacím svých tří dětí.

Buffett začal rozdávat akcie společnosti Berkshire v roce 2006. V podniku mu stále zbývá téměř pětinový podíl. V pondělí jeho majetek podle časopisu Forbes dosahoval 65,8 miliardy dolarů, což je 1,3 bilionu korun. Byl tak třetím nejbohatším člověkem na světě za mexickým telekomunikačním magnátem Carlosem Slimem a spoluzakladatelem Microsoftu Billem Gatesem.

Zisk 19,5 miliardy

Společnost Berkshire Hathaway v loňském roce zvýšila zisk téměř o třetinu na rekordních 19,5 miliardy dolarů. Výsledky podniku podpořilo hospodářské oživení ve Spojených státech a růst na akciových trzích.

Skupina Berkshire Hathaway ovládá více než 80 dceřiných společností, které podnikají v různých odvětvích, například v maloobchodě či pojišťovnictví. Vlastní rovněž významné podíly v řadě známých firem, jako jsou Coca-Cola, IBM a American Express. Buffett si díky svým úspěšným investicím vysloužil přezdívku „věštec z Omahy“.