Bulhaři přemalovali památník na růžovo. Omlouvají se za okupaci

Sofijský památních Rudé armády se vzkazem pro Čechy a Slováky.

Sofijský památních Rudé armády se vzkazem pro Čechy a Slováky. Zdroj: ctk/ap

Neznámí umělci v noci na dnešek přemalovali na růžovo kontroverzní památník Rudé armády v centru Sofie. Omlouvají se tak za podíl Bulharska na invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa před 45 lety.

Pod nabarveným bronzovým památníkem se navíc objevil stejnobarevný vzkaz „Bulharsko se omlouvá“. Bulharsko bylo první zemí, která vyzvala k okupaci Československa, a zároveň poslední, která se za svůj podíl na agresi oficiálně omluvila. Parlament své politování vyjádřil v roce 1990, omluvu po sedmi letech zopakoval během návštěvy Prahy bulharský prezident Petar Stojanov.

Sovětský pomník v Sofii je častým terčem místních pouličních umělců. V červnu 2011 byl například pomník nabarven tak, aby jednotlivé postavy připomínaly americké komiksové hrdiny. Loni dostali vojáci na sousoší barevné čepice odkazující na ruskou punkovou skupinu Pussy Riot.

Hlavní památník Rudé armády v Praze, sovětský tank, dostal růžový nátěr hned několikrát, poprvé v roce 1991 od výtvarníka Davida Černého. Když byl tank vrácen do původního stavu, růžovou barvu mu vrátila skupina poslanců. Nyní je tank vystaven ve vojenském muzeu v Lešanech.