Bulharsko prodá podíly v distributorech ovládaných ČEZ

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Bulharsko hodlá začátkem listopadu prodat své zhruba třetinové podíly ve dvou domácích distributorech elektrické energie, nad kterými drží většinovou kontrolu česká společnost ČEZ. Prodej již schválil finanční regulátor. Zástupci ČEZ uvedli, že energetický gigant svou účast v privatizaci zatím zvažuje.

Bulharská vláda podle zdroje obeznámeného se situací doufá, že prodejem získá přes 100 milionů leva (1,3 miliardy korun). Podíly chce nabídnout na tamější burze.

„Záměr privatizovat 33procentní podíl v bulharských distribučních společnostech vláda avizovala již před časem. Účast v privatizačním procesu teprve zvažujeme,“ reagovala mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Transakce by měla vládě pomoci získat finanční prostředky potřebné k plánovanému zvýšení penzí v příštím roce. Zájemcům nabídne 63 624 akcií firmy CEZ Power Distribution Bulgaria a 1650 akcií společnosti CEZ Electro Bulgaria.

Bulharské podniky ČEZ dodávají elektřinu téměř dvěma milionům zákazníků v hlavním městě a na severozápadě země. Podle agentury Reuters dosáhla jejich souhrnná aktiva na konci loňského roku výše 938 milionu eur, což je kolem 12 miliard korun.

ČEZ nákupem bulharských distribučních firem v roce 2005 zahájil svou zahraniční expanzi. Nyní ČEZ v zahraničí vlastní přes 70 podniků. Firma v Bulharsku provozuje také uhelnou elektrárnu Varna.