Bulharsko si zvolilo nového prezidenta

Bulharsko

Bulharsko

Novým bulharským prezidentem se podle výsledků průzkumu mezi voliči u volebních místností stal kandidát vládních konzervativců Rosen Plevneliev, který měl podporu populárního premiéra Bojka Borisova. Ve druhém kole prezidentské volby tak porazil socialistu Ivajla Kalfina.

Plevneliev podle průzkumu Gallupova ústavu získal 55,3 procenta hlasů, zatímco jeho rivala podpořilo 44,7 procenta voličů, uvedla agentura DPA. Na vítězství Plevnelieva ukazuje podle AP také sonda agentury Alpha Research, která vládnímu kandidátovi přisuzuje 54,8 procenta hlasů.

Rozdíl mezi oběma kandidáty byl v prvním kole jen zhruba 375 tisíc hlasů, a oba se tak před druhým kolem pokusili získat podporu mimo tradiční okruh voličů svých stran.

Prvního kola voleb se minulý týden zúčastnila téměř polovina voličů. Doba hlasování byla tehdy o hodinu prodloužena s argumentem, že před mnoha volebními místnostmi se na poslední chvíli vytvořily dlouhé fronty. Toto rozhodnutí volební komise ihned kritizovali opoziční politici, kteří to označili za pokus o manipulaci.

Nynějšímu prezidentovi Georgimu Parvanovi již bulharská ústava po dvou funkčních obdobích neumožňuje znovu kandidovat na post hlavy státu. Většina moci v Bulharsku připadá na premiéra a parlament. Prezident je vrchním velitelem ozbrojených sil, může vetovat zákony a podepisovat mezinárodní dohody.

Spolu s prezidentskými volbami se dnes ve 173 z 264 bulharských měst hlasovalo o obsazení postů primátorů. S ohledem na vysokou osobní popularitu premiéra Borisova se očekává, že většinu míst získá jeho strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB).