Bulharskou hranici s Tureckem obsadí až tisíc vojáků

Uprchlíci v Turecku

Uprchlíci v Turecku Zdroj: ctk/ap

Bulharsko posílí na hranici s Tureckem přítomnost armády, aby se vyhnulo případnému náporu uprchlíků, se kterým se potýkají sousední země. Oznámil to dnes ministr obrany Nikolaj Nenčev. Podle bulharského policejního šéfa bude na hranici v případě potřeby působit až 1000 vojáků. Kromě toho dnes parlament zpřísnil tresty za pašování lidí.

„Situace (kolem imigrantů) se za poslední dny změnila a je těžké předvídat, kudy se vlna uprchlíků vydá. Takže zůstáváme připraveni,“ řekl Nenčev v bulharském rádiu BNR.

Bulharsko podle agentury Reuters k tomuto opatření sáhlo po zprávách, že stovky syrských uprchlíků strávily noc pod širým nebem v Turecku v místě, které je v blízkosti řeckých i bulharských hranic.

Bulharské ministerstvo vnitra už dříve sdělilo, že od začátku roku bylo na hranicích či ve vnitrozemí zadrženo kolem 17 tisíc nezaregistrovaných uprchlíků. Policie nedávno zatkla několik Bulharů zapojených do bulharsko-maďarské pašerácké bandy. Vláda v Sofii se teď snaží proti lidem zapojeným do této trestné činnosti zasáhnout razantněji.

Postihy pro pašeráky

Lidové shromáždění dnes schválilo dodatky k trestnímu zákoníku, mezi nimiž je zvýšení trestu odnětí svobody za pašování lidí až na 12 let z dosavadního maxima tří let. Pašeráci a jejich spolupachatelů mohou kromě toho dostat i pokutu ve výši až 30 000 leva (416 000 korun), což je třikrát více než doposud.

Za posledních 25 hodin se turecko-bulharskou hranici pokusilo překročit na 660 uprchlíků, ale podle policie se dobrovolně vrátili, když viděli, že hranice je ostře střežená.

K hranicím s Tureckem poslala bulharská vláda vojáky už dříve, aby pomohli s ostrahou. Nyní jich je tam asi 50, do konce týdne jich zhruba 100 přibude a celkový počet vojáků bude v případě potřeby až 1000. Kromě toho byly na některých úsecích hranice postaveny ploty, případně se jejich výstavba plánuje.