Bulharský duchovní dal své rolexky na zaplacení proudu

Plovdiv - ilustrační foto

Plovdiv - ilustrační foto

Plovdivský metropolita Nikolaj podlehl tlaku veřejnosti, jež je v současné situaci zvlášť citlivá na obrázky duchovních obklopených nákladnými předměty. Své hodinky značky Rolex se rozhodl věnovat místnímu chrámu na zaplacení účtu za elektřinu.

„Pokud po prodeji hodinek, jednoho z mála osobních předmětů Jeho Eminence, získáme větší sumu (než je účet), rozdíl bude použit na charitu,“ citovala bulharská média představitele chrámu. Podle nich obdržel svatostánek za leden od EVN fakturu ve výši téměř tří tisíc leva (více než 38 tisíc korun) a hrozí mu odstřihnutí od proudu. Zástupci chrámu tvrdí, že tento účet je čtyřikrát vyšší než prosincový.

Nikolaj není jediným pravoslavným duchovním, který musí krotit svoji vášeň pro hodinky. Nejznámějším milovníkem drahých strojků je šéf ruského pravoslaví Kirill, který si loni raději nechal na fotografii vyretušovat chloubu značky Breuget za 30 tisíc dolarů. Chybou bylo, že se dál odrážela od skla stolku.

Nejde však zdaleka jen o hodinky. Bulharská pravoslavná církev, ke které se hlásí více než 80 procent populace, je po státu druhým největším vlastníkem nemovitostí a bývá terčem kritiky za přijímání „darů“ od prominentů a pochybných byznysmenů. Zvlášť podezřelí jsou pak její představitelé, kteří si potrpí na okázalost.

Příkladem je Cyril, který mezí smrtí patriarchy Maxima a zvolením Neofita zastával dočasně tento úřad. Nedávno sklidil kritiku za skrápění věřících svěcenou vodou z interiéru hybridního vozu Lincoln MKZ, který prý vyměnil za předchozí auto kvůli jeho vysoké spotřebě.

Hybridem vzbudil rozruch už na konci roku 2011, protože v něm začal jezdit ještě před jeho oficiálním uvedením na evropský trh. Podle týdeníku The Economist se proslýchá, že Lincoln byl pozorností za lukrativní církevní pozemek u Černého moře.

Petr Dokládal: Bulhaři cítí křivdu, že jejich stát nevytvořil vlastní ČEZ

Obrazem: Děti a učedníci odešli bulharským řemeslníkům do ciziny