Bulharský energetický regulátor jednal o odebrání licence ČEZ. Nerozhodl

ČEZ je na jednom z balonů, které noha v kopačce symbolicky odkopává z Bulharska.

ČEZ je na jednom z balonů, které noha v kopačce symbolicky odkopává z Bulharska. Zdroj: Petr Horky

Bulharský energetický regulátor DKEVR opět jednal o odebrání licencí na prodej zahraničním distributorům energie, českým společnostem ČEZ a Energo-Pro a rakouské EVN. Proces je reakcí na to, že firmy nezaplatily údajný dluh vůči bulharské státní energetické společnosti NEK , která v pátek souvislosti s případem předložila nové důkazy.

Informoval o tom bulharský deník 24časa. Žádné bližší podrobnosti ale již neuvedl. Podle nejnovějších údajů státní společnosti NEK všechny tři firmy dluží celkem 347,6 milionu leva, zhruba 4,9 miliardy korun.

Na společnost EVN Bulgaria Electricity z toho připadá 216,6 milionu leva, přibližně tři miliardy korun, na ČEZ Electro Bulgaria 67,3 milionu leva, asi 944 milionů korun, a na Energo Pro 63,7 milionu leva, zhruba 893 milionů korun. Všechny tři firmy ale tvrdí, že nic nedluží.

Dlužnou částku měly společnosti zaplatit do 19. března. Vzhledem k tomu, že se tak nestalo, zahájil regulátor proces odnětí licence. „NEK v pátek představila nové důkazy. Myslíme si, že společnosti potřebují čas na to, aby se s nimi seznámily a připravily si protiargumenty,“ uvedl šéf energetického úřadu DKEVR Bojan Boev. Jak dodal, další veřejné slyšení se uskuteční 28. dubna.

Všechny tři společnosti dnes opět popřely jakákoli provinění. Uvedly, že se nedopustily žádného porušení bulharského ani evropského práva a vyzvaly energetického regulátora, aby proces odebírání licence zastavil. „Procedura odebrání licence společnosti ČEZ Electro je neodůvodněná a protiprávní,“ uvedla šéfka bulharské divize ČEZ Kremena Stojanovová.

Odebrání licence by bylo další tvrdou ranou pro zahraniční investory v bulharském energetickém sektoru, které už zasáhlo rozhodnutí tamní socialistické vlády snížit domácnostem účty za elektřinu.

ČEZ hledá cíle i mimo Česko. Beneš připustil další zahraniční expanzi