Bulharský podnik South Stream navýšil kapitál. I přes zákaz vlády

Příprava stavby plynovodu South Stream

Příprava stavby plynovodu South Stream Zdroj: South Stream

Společný podnik pro výstavbu bulharské sekce plynovodu South Stream z Ruska do západní Evropy navýšil svůj kapitál. Učinil tak navzdory příkazu bulharské vlády zastavit přípravy tohoto projektu. V průběhu úterka to uvedlo bulharské ministerstvo hospodářství.

Bulharská vláda počátkem června na žádost Evropské komise pozastavila přípravné práce na plynovodu, který má vést mimo Ukrajinu přes Černé moře a Balkán do západní Evropy, a nynější prozatímní vláda tento krok potvrdila. Evropská komise předtím požádala Sofii, aby výstavbu pozastavila, dokud nepadne rozhodnutí, zda je stavba v souladu s evropským právem.

Podnik South Stream Bulgaria však provedl plánované navýšení kapitálu na téměř 400 milionů leva (asi 5,5 miliardy Kč) z dosavadních 15,6 milionu leva. „Tento krok…porušuje rozhodnutí (prozatímního ministra) Vasila Štonova pozastavit všechny práce na projektu,“ uvedlo ministerstvo podle agentury Reuters.

Kroky BEH nejsou v zájmu Bulharska

South Stream Bulgaria je společný podnik mezi státním bulharským energetickým holdingem BEH a ruským monopolním vývozcem plynu Gazprom, obě strany v něm mají stejný podíl. Ministerstvo uvedlo, že kroky BEH nejsou v zájmu Bulharska, a dodalo že případ předá prokuratuře. Podle něj sice samotné navýšení kapitálu neznamená pokračování výstavby, umožňuje ale pokračovat v přípravných pracích.

BEH vydal prohlášení, podle něhož podnikl všechny nezbytné kroky k zastavení aktivit týkajících se projektu South Stream. Navýšení kapitálu už ale bylo v pondělí zaneseno do obchodního rejstříku.

Vydala předešlá vláda stavební povolení?

Tento měsíc se objevil dokument, podle něhož předešlá vláda vydala pro plynovod stavební povolení, třebaže sama oznámila zmrazení prací. Socialistický premiér Plamen Orešarski v červenci rezignoval a na počátku srpna se ujal funkce prozatímní kabinet, který má zemi dovést k předčasným volbám.

Evropská komise Bulharsku v dopise na počátku června sdělila, že plynovod zřejmě nesplňuje pravidla, která zakazují dodavatelům plynu mít kontrolu nad plynovody. EU už pozastavila proces schvalování výstavby tohoto plynovodu po březnové ruské anexi Krymu.

Bulharsko považuje výstavbu plynovodu South Stream za národní prioritu. Země je vysoce závislá na dodávkách ruského plynu a chce je posílit. Rusko chce využít South Stream jako další cesty pro přepravu plynu do západní Evropy, která by obcházela Ukrajinu. Spory mezi Moskvou a Kyjevem o ceny plynu už několikrát přerušily dodávky ruského plynu do Evropy.