Bulharský prezident chce brzký termín voleb

Bojko Borisov

Bojko Borisov Zdroj: reuters

Bulharský parlament podle očekávání velkou většinou hlasů schválil rezignaci středopravé vlády premiéra Bojka Borisova. Kabinet byl v minulých dnech pod silným tlakem opozice i veřejnosti, která protestuje proti vysokým cenám elektřiny.

O dalších ústavních krocích bude nyní rozhodovat prezident Rosen Plevneliev. V parlamentním projevu oznámil, že sestavením nové vlády v pondělí pověří nejsilnější parlamentní frakci, tedy stranu Občané za evropský rozvoj Bulharska expremiéra Borisova.

Se všemi parlamentními frakcemi najednou chce hlava státu hovořit už dnes, aby nezavdala příčinu k zákulisním dohodám. Plevneliev dal najevo, že s postupem Borisova nesouhlasí. „Politicky odpovědné by bylo, kdyby vláda svůj mandát dokončila,“ řekl prezident.

Podle komentátorů bude příští prezidentův ústavní postup spíš formální, protože Borisovova strana novou vládu sestavovat nechce. Stejné stanovisko zaujali i představitelé všech ostatních parlamentních frakcí, které touto cestou chtějí urychlit vyhlášení předčasných parlamentních voleb. Pro co nejrychlejší volby se vyjádřil i prezident.